Ledande nazister släppta mot borgen i Grekland

Publicerad 2013-10-02

Medlemmar i Gyllene gryning misstänkts ligga bakom flera kriminella handlingar, bland annat mord och gatuvåld. Vittnesmål från avhoppade medlemmar och polisens avlyssning avslöjar partiets illdåd. Samtidigt har flera ledande politiker ställts inför domstol.

- Jag deltog flera gånger i handlingar som involverade 50 eller 60 motorcyklar, med två personer på varje. Den som satt bakom höll en pinne med den grekiska flaggan och slog mot alla pakistanier han kunde se, säger en detta medlem i rapport som offentliggjordes på tisdagen, rapporterar Daily Mail.

I två vittnesmål och i en rapport framgår det att Gyllene gryningen organiserat "våldsmiliser" och att partiet gjort sig skyldigt till mord och mordförsök. Redan 1987 började partiet genomföra systematiska attacker. Först mot invandrare, men partiet ser nu alla som motsätter sig Gyllene gryning som måltavlor, står det i rapporten.

Tidigare i veckan greps flera parlamentsledamöter i partiet. Bland dem Partiledaren Nikos Michaloliakos.

På onsdagen ställdes även flera ledande företrädare i Gyllene gryning inför domstol. Tre parlamentsledamöter släpptes mot borgen efter att ha gett sina inledande vittnesmål.

– Detta förändrar ingenting i sak. Anklagelsepunkterna är kvar och utredningen pågår och bevis samlas in, sa inrikesminister Yiannis Michelakis, på onsdagen i grekisk tv.

En av de som släppts mot borgen är Gyllene grynings talesperson Ilias Kasidiaris. Han gick mot angrepp mot journalister när han lämnade domstolsbyggnaden i Aten. Han slog en fotograf och sparkade en annan.

Parlamentsledamoten Ioannis Lagos släpptes inte mot borgen utan är fortfarande anhållen i väntan på rättegång.

Partiledaren, Nikos Michaloliakos, väntas avge sitt vittnesmål senare under dagen. Ytterligare sex parlamentsledamöter ska höras av rätten under morgondagen.

Samtliga misstänks för att organiserat och byggt upp en kriminellorganisation. Sammanlagt har en arresteringsorder utfärdats mot 32 personer varav två är poliser.
Sumbu Temo

Organisationer och begrepp i artikeln

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.