Livstids fängelse för mord på ungerska romer

Publicerad 2013-08-06

Tre personer dömdes idag i Ungern till livstids fängelse för att de mellan åren 2008 och 2009 mördade sex romer. Morden och andra överfall var rasistiskt motiverade.

 utr romerCsabá Csorba visar en bild på hans son Róbert och sonson Robika som sköts till döds i februari 2009. FOTO: Expo
Ungern anses vara ett av de länder i Europa där romernas situation är mycket allvarlig. Dessutom har partiet Jobbik, som är uttalat anti-romskt, haft parlamentariska framgångar de senaste åren. Partiet fick 16,7 procent av rösterna i senaste valet.

Dagens dom betraktas av många som en viktig vägvisare om att rättsväsendet tar våld och hot mot romer på allvar. Det var sammanlagt fyra personer som stod anklagade för överfall på nio romer, varav sex dödades. Tre av de åtalade dömdes till lagens strängaste straff, livstids fängelse. Den fjärde, mördarnas chaufför, fick 13 års fängelse, rapporterar Ekot.

Morden har fått stor uppmärksamhet runt om i världen. I ett av fallen sköts en femårig pojke, Robika, och hans pappa Róbert ned när de försökte fly från det hus som förövarna tänt eld på. Även hur utredningen inledningsvis sköttes har kritiseras.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA