Livstids fängelse för mord på ungerska romer

Publicerad 2013-08-06

Tre personer dömdes idag i Ungern till livstids fängelse för att de mellan åren 2008 och 2009 mördade sex romer. Morden och andra överfall var rasistiskt motiverade.

 utr romerCsabá Csorba visar en bild på hans son Róbert och sonson Robika som sköts till döds i februari 2009. FOTO: Expo
Ungern anses vara ett av de länder i Europa där romernas situation är mycket allvarlig. Dessutom har partiet Jobbik, som är uttalat anti-romskt, haft parlamentariska framgångar de senaste åren. Partiet fick 16,7 procent av rösterna i senaste valet.

Dagens dom betraktas av många som en viktig vägvisare om att rättsväsendet tar våld och hot mot romer på allvar. Det var sammanlagt fyra personer som stod anklagade för överfall på nio romer, varav sex dödades. Tre av de åtalade dömdes till lagens strängaste straff, livstids fängelse. Den fjärde, mördarnas chaufför, fick 13 års fängelse, rapporterar Ekot.

Morden har fått stor uppmärksamhet runt om i världen. I ett av fallen sköts en femårig pojke, Robika, och hans pappa Róbert ned när de försökte fly från det hus som förövarna tänt eld på. Även hur utredningen inledningsvis sköttes har kritiseras.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA