Livstids fängelse för mord på ungerska romer

Publicerad 2013-08-06

Tre personer dömdes idag i Ungern till livstids fängelse för att de mellan åren 2008 och 2009 mördade sex romer. Morden och andra överfall var rasistiskt motiverade.

 utr romerCsabá Csorba visar en bild på hans son Róbert och sonson Robika som sköts till döds i februari 2009. FOTO: Expo
Ungern anses vara ett av de länder i Europa där romernas situation är mycket allvarlig. Dessutom har partiet Jobbik, som är uttalat anti-romskt, haft parlamentariska framgångar de senaste åren. Partiet fick 16,7 procent av rösterna i senaste valet.

Dagens dom betraktas av många som en viktig vägvisare om att rättsväsendet tar våld och hot mot romer på allvar. Det var sammanlagt fyra personer som stod anklagade för överfall på nio romer, varav sex dödades. Tre av de åtalade dömdes till lagens strängaste straff, livstids fängelse. Den fjärde, mördarnas chaufför, fick 13 års fängelse, rapporterar Ekot.

Morden har fått stor uppmärksamhet runt om i världen. I ett av fallen sköts en femårig pojke, Robika, och hans pappa Róbert ned när de försökte fly från det hus som förövarna tänt eld på. Även hur utredningen inledningsvis sköttes har kritiseras.
Anders Dalsbro

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.