M- och SD-politiker i attack mot Reinfeldt

Publicerad 2013-07-30

En lokal moderatpolitiker i Halland går tillsammans med sverigedemokrater i en debattartikel till attack mot Fredrik Reinfeldt för att Moderaterna inte samarbetar med Sverigedemokraterna.

I en debattartikel i Hallandsposten, undertecknad av den moderata kommun- och regionpolitikern i Hylte, Jerzy Golovkin, och två sverigedemokratiska lokalpolitiker, anklagas statminister Fredrik Reinfeldt för att hellre lämna ifrån sig makten än att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Undertecknarna menar att Reinfeldt därmed sviker såväl sina egna väljare som Sverigedemokraternas. De menar vidare att i andra länder skulle en partiledare med ett sådant förhållningssätt tvingas att avgå.

Undertecknarna menar även att när det gäller invandringspolitiken, så är "åsiktsfriheten" i Sverige lika "inskränkt" som i "gamla kommunistländer".

"Vi hoppas verkligen att valet 2014 ska bli en brytpunkt i svensk politik i riktning mot den riktiga demokratin, där folkets röst respekteras, och längre bort ifrån etablissemangets och journalisternas PK-förtryck", skriver de.

Michael Svensson, ordförande för Moderaterna i Halland, säger till TT att det är omdömeslöst av en moderat med förtroendeuppdrag att skriva en sådan debattartikel.

– Det är inte bara sällskapet som är problemet utan att de skriver att Moderaterna skulle vara förblindade av SD-hat - så är det inte. Och vi föraktar inte de som röstar på SD, säger han.

– Att de jämför åsiktsförtrycket i gamla kommunistländer med det svenska klimatet är en fruktansvärd historieförfalskning.

Svensson säger till TT att han kommer att ha ett samtal med Jerzy Golowkin och fråga hur han ser på framtiden.

– Vill han ha stängda gränser och högre murar får han fundera på vilket parti han ska vara med i - men det är ett ställningstagande som han själv får göra.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.