Man hotade krogpersonal och svor nazistisk trohetsed

Publicerad 2013-01-23

En 38-årig man har dömts för olaga hot och skadegörelse efter att han på en krog i Borås skrikit att personalen inte "kommer att undkomma Tredje riket" och slagit sönder ett fönster. Mannen har medgett skadegörelse men nekar till olaga hot.

Den 1 oktober 2012 satt 38-åringen och drack en öl på en krog i centrala Borås när en i personalen uppmärksammade bartendern om att 38-åringen var portad. 38-åringen drack upp halva sin öl innan han reste sig upp och på bristfällig tyska började skandera om Tredje riket. Enligt vittnesmål ska han även ha svurit "Hitlerjugends trohetsed". Med anledning av det bad bartendern 38-åringen att avlägsna sig från krogen. 38-åringen vägrade och blev därefter utsläpad. Utanför baren började han dunka på fönstret och slog sönder en fönsterruta. Mannen brottades ner och hölls fast av tre i personalen. 38-åringen skrek upprepade gånger: "Du ska inte undkomma tredje riket, du ska döden dö".

Ett vittne uppger att 38-åringen gjorde en så kallad Hitlerhälsning och fortsatte att "svamla" om Hitlerjugend. "Det verkade nästan som att han trodde att nazisterna var världsherrar", konstaterade vittnet.

38-åringen själv säger att var berusad och att det är vanligt att han i det tillståndet börjar "orera om Nazityskland och dess storhetstid". Han säger att han inte är nazist utan är fascinerad av historia och väl medveten om vilka avskyvärda brott nazismen begått. 38-åringen uppger att han aldrig hotat någon, men att han uttalat ord som "Hitler, Göring och döda". 38-åringen säger även att Hitler och Göring inte kan döda någon eftersom de är döda.

Tingsrätten anser att 38-åringen gjort sig skyldig till olaga hot och skriver i domen att de framförallt avser de dödshot som inte innefattat "inblandning av företrädare för det sedan länge upplösta Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet". 38-åringen döms för hoten och skadegörelsen till skyddstillsyn och samhällstjänst i 40 timmar. Han ska även betala 1095 kronor i skadestånd till krogen.

38-åringen har tidigare dömts för hets mot folkgrupp och olaga hot.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.