Man hotade strypa kvinna som ingrep mot rasism

Publicerad 2013-09-27

En 79-årig man har dömts för olaga hot och förolämpning efter att ha hotat att strypa en kvinna. Han har även skrikit rasistiska okvädningsord till en för honom okänd man. Mannen har dömts till dagsböter av Nyköpings tingsrätt.

Det var i Flen den 25 april som den 79-årige mannen från sin bil vräkte ur sig rasistiska förolämpningar mot en man och dennes vänner.

Till tingsrätten hävdar mannen att han blivit provocerad över att "tre mörkhyade personer tittade in i hans bil". Han säger själv att han bara sagt "försvinn härifrån" och "ni kan åka hem till bushen".

Enligt flera vittnesmål skrek han i själva verket "jävla neger" och "ut härifrån".

Den 79-årige mannen stoppade sedan sin bil och närmade sig med utsträckta armar och knutna nävar de män han tidigare förolämpat. En kvinna gick då fram till 79-åringen för att stoppa honom. "Du är ju också en sådan där", sade 79-åringen till henne. Han sa även att han var sverigedemokrat.

Kvinnan tog kort på hans bil för att kunna identifiera mannen och polisanmäla honom. Då blev 79-åringen aggressiv och hotade att strypa henne. Den man som tidigare kallats "jävla neger" gick då emellan.

Alla som upplevde situationen berättar att de blev skakade av händelsen.

79-årigen har dömts för olaga hot och förolämpning till 90 dagsböter på vardera 80 kronor.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA