Man hotade strypa kvinna som ingrep mot rasism

Publicerad 2013-09-27

En 79-årig man har dömts för olaga hot och förolämpning efter att ha hotat att strypa en kvinna. Han har även skrikit rasistiska okvädningsord till en för honom okänd man. Mannen har dömts till dagsböter av Nyköpings tingsrätt.

Det var i Flen den 25 april som den 79-årige mannen från sin bil vräkte ur sig rasistiska förolämpningar mot en man och dennes vänner.

Till tingsrätten hävdar mannen att han blivit provocerad över att "tre mörkhyade personer tittade in i hans bil". Han säger själv att han bara sagt "försvinn härifrån" och "ni kan åka hem till bushen".

Enligt flera vittnesmål skrek han i själva verket "jävla neger" och "ut härifrån".

Den 79-årige mannen stoppade sedan sin bil och närmade sig med utsträckta armar och knutna nävar de män han tidigare förolämpat. En kvinna gick då fram till 79-åringen för att stoppa honom. "Du är ju också en sådan där", sade 79-åringen till henne. Han sa även att han var sverigedemokrat.

Kvinnan tog kort på hans bil för att kunna identifiera mannen och polisanmäla honom. Då blev 79-åringen aggressiv och hotade att strypa henne. Den man som tidigare kallats "jävla neger" gick då emellan.

Alla som upplevde situationen berättar att de blev skakade av händelsen.

79-årigen har dömts för olaga hot och förolämpning till 90 dagsböter på vardera 80 kronor.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA