Minoriteter kartlades av vapenåtalad nazist

Publicerad 2013-02-25

FBI har varnat afroamerikanska och judiska företrädare i Detroit om att de står med på en lista hos en 47-årig nazist som åtalats för olagligt innehav av vapen. Mannen har tidigare suttit av ett långt fängelsestraff för mord.

"FBI har avstyrt en katastrof. Det finns ingen tvekan om det", säger åklagare Steven M Dettelbach till NBC News.

I december genomsökte FBI 47-åringens hem i Toledo i Ohio och hittade sammanlagt 18 vapen, bland dessa pistoler, automatvapen och hagelgevär. FBI hittade även stora mängder ammunition. I januari åtalades 47-åringen för olagligt innehav av vapen.

FBI fann i husrannsakan även föremål som tyder på att 47-åringen är nazist. 47-åringen hade bland annat en video som visade ett möte med National Socialist Movement.

Människorättsorganisationen ADL uppger att 47-åringen inte bara hyst nazistsympatier utan också under en längre tid varit medlem i nazistorganisationen National Alliance.

FBI fann även att 47-åringen kartlagt judiska och afroamerikanska ledare i området kring Detroit. I en anteckningsbok hade han skrivit ned adresser och annan personlig information. Nyligen varnades flera personer som funnits med på 47-åringens lista om att det kan ha funnits planer på att attackera dem.

"När jag såg mitt namn och information om vår organisation och vår byggnad skrivet på ett papper som tillhör en anklagad nazist så var det väldigt jobbigt, säger Scott Kaufman, ordförande för det judiska samfundet i Detroit till NBC News.

FBI vill inte uttala sig om det finns bevis för vad 47-åringen haft för planer eller om han samarbetat med någon. 47-åringen har i dagsläget inte heller åtalats för några mordplaner.

47-åringen har tidigare suttit fängslad i 13 år för att ha skjutet en man till döds och skadat tre personer. 2003 släpptes han villkorligt med restriktioner om att han inte fick inneha vapen.

Nu utreder polisen hur 47-åringen fått tillgång till alla sina vapen, en teori är att vapnen köpts av privata aktörer eller på vapenutställningar eftersom det enligt amerikansk lag då inte krävs någon bakgrundskoll för att sälja vapnen.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.