nazipixlad

Den mordmisstänkte 36-åringen visar upp sin tatuering med nazistiska motiv.

Mordmisstänkte 36-åringen väntas anlända till Sverige

Publicerad 2013-08-14

På onsdagen väntas 36-åringen anlända till Sverige efter att ha suttit frihetsberövad i Polen. Mannen misstänks för mordet på en tvåbarnsmamma i Trollhättan. 36-åringen har ett förflutet i den nazistiska miljön.

36-åringen har häktats i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord. Kriminalkommissarie Thord Haraldsson säger till GT att misstanken stärkts mot mannen efter att de funnit kvinnans kropp och Vänersborg tingsrätt valt att häkta honom.

– Vi har ju hittat kvinnans kropp och även om dödsorsaken inte är fastställd kan vi konstatera att hon bragts om livet, säger han till GT.

Den mördade kvinnan och 36-åringen kände varandra. 36-åringen har uppgett att han var i kvinnans lägenhet innan hon försvann den 30 juni. Han nekar dock till mordet.

Tidigare har en 35-åring och en 31-årig man häktats misstänkta för skyddande av brottsling. Båda är bekanta till 36-åringen.

36-åringen och 35-åringen har en historia i vit makt-miljön och då i synnerhet Nationalsocialistisk front, NSF, sedermera Svenskarnas parti.

36-åringen som misstänks för mordet i Trollhättan hade på 90-talet en ledande position i Nationalsocialistisk front där han ledde organisationens lokala avdelning i Trollhättan.

Han var medlem i organisationen åtminstone fram till 2001. 36-åringen har även varit ordförande i Nationella frihetsfronten.

När 36-åringen ledde NSF i Trollhättan anslöt sig bland andra Daniel Höglund, som senare även blev partiledare för Svenskarnas parti. Daniel Höglund intog snabbt en ledande roll i avdelningen tillsammans med 36-åringen.

36-åringen ger fortfarande uttryck för högerextrema åsikter, i juni skrev han på Facebook:

"Söndag 23 juni, Adolf & Alice var namnen för dagen. Skänker Tysklands bortgångne rikskansler en tanke, och sen en till hon den där förvirrade i Underlandet ;P"

I ett annat, också från juni, skriver han:

"Händer något kul idag folk runt Trollhättan-Grästorp? Fylleslag? Moskébränder? Husvagnsfylla? Svar söker ;P".

36-åringen finns under 21 punkter i belastningsregistret. Han är dömd för flera fall av misshandel, olaga vapeninnehav och grov kvinnofridskränkning. Han har även belagd med flera besöksförbud.

1993 dömdes han i ett uppmärksammat mål i Trollhättan då en somalisk man oprovocerat misshandlades av ett gäng nazister. 36-åringen hoppade bland annat på offrets huvud. Mannen låg medvetslös i två veckor.

På torsdagen väntas polisen förhöra 36-åringen om mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA