Morgonkollen 130226

Publicerad 2013-02-26
Nazistinformatör fick miljonbelopp
Hurriyet Daily News: Den tyska säkerhetspolisen får hård kritik i Tyskland efter att det kommit fram att en informatör som kopplats till terrorcellen NSU under 18 år som informatör betalats över en och en halv miljon kronor. Parlamentsledamoten Sebastian Edathy säger att betalningen varit alldeles för hög.

Antisemitiska affischer väcker protester i Aten
JTA. Affischer som satts upp i Aten i Grekland promotar en show av den grekiska sångaren och komikern Tsimis Panousis har väckt protester från den judiska centralkommittén i Grekland. Affischerna föreställer en davidsstjärna med ett hakkors i.

"Affischens motiv förolämpar vår religion och minnet av sex miljoner judar som föll offer i Förintelsen.", skriver den kommittén i ett uttalande till Greklands inrikesminister.

Panousis är känd för att provocera och symboliken på affischen anspelar på att Greklands finansiella kris skulle bero på Tyskland och påstådda judisk-kontrollerade finansiella intressen.

Högerextrem finansiär avliden
Gerhard Frey tidigare ledare för det högerextrema partiet Tysklands folkunion har avlidit 80 år gammal. Frey var en affärsman som pumpade in pengar i högerextrema projekt.

1987 bildade han Tysklands folkunion som av den tyska säkerhetspolisen klassades som högerextrem. Partiet upplöstes 2012.
Expo

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.