Morgonkollen 130301

Publicerad 2013-03-01
Flyktingbarn trakasseras
SvD: 14 av 44 boenden för asylsökande flyktingbarn har antingen utsatts för hot, våld eller skadegörelse det senaste året. Det visar enkätsvar till Svenska Dagbladet. På sex av hemmen var motivet bakom attacken rasistiskt. Integrationsminister Erik Ullenhag säger att han vill se bättre uppföljning om vad som fungerar och inte fungerar på boendena, både när gäller hot och trakasserier och hur det går för barnen.

Inga samkönade äktenskap i Finland
SvD. Finlands laggrupp i riksdagen beslutade på onsdagen att inte inte föra en motion om könsneutrala äktenskap till riksdagen. Förslaget krävde 100 namnunderskrifter, men endast 76 skrev på. Finland är det enda nordiska land som inte jämställer samkönade äktenskap med tvåkönade.

Sudaneser deporterade från Israel
JTA: Israel har i hemlighet deporterat över 1000 sudaneser genom ett tredje land rapporterar den israeliska tidningen Haaretz. Det trots att FN:s flyktingorgan förbjuder landet att skicka flyktingar till Sudan, då de där riskerar dödsstraff.

Sudan har meddelat att medborgare som lämnar landet för Israel ska straffas. Inrikesministeriet i Israel uppger att sudaneserna lämnat Israel frivilligt. Landet uppger även att de inte skickar tillbaka några personer från norra Sudan.
Expo

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA