Morgonkollen 130308

Publicerad 2013-03-08
Nytt expertvitten i Mangsrättegång
TT: I rättegången mot Peter Mangs har ett nytt expertvittne kallats in av åklagaren. Expertvittnet ska klargöra att Peter Mangs var ute efter att döda när han besköt tre män i juni 2010. Två träffades i benet. Mangs advokat menar att Mangs siktade på benen och inte ville döda. Enligt åklagaren ska expertvittne redogöra för risken att bli darrig och att han därför inte nödvändigtvis siktade mot benen.

Berlusconi döms till fängelse
Aftonbladet. Silvio Berlusconi har dömts till ett års fängelse för att ha läckt hemlighetsstämplade ljudupptagningar från polisen. Banden bestod av förhör med hans politiska motståndare. Han väntar ytterligare två domar mot sig och ett nytt åtal.

Frias efter att ha klätt ut sig till Hitler
SR: Den 24 åriga man som klädde ut sig till Hitler och bar en armbindel med ett hakkors frias från hets mot folkgrupp av Jönköpings tingsrätt.Det var på Halloween förra året som mannen klätt ut sig till en maskerad på en krog där de hyrt lokalerna. 24-åringen frias eftersom tingsrätten bedömer att 24-åringen inte sympatiserar med ideologin. Han ska klätt ut sig efter att ha dragit lott med sina vänner. 24-åringen döms dock för ringa vapenbrott eftersom han haft ett hagelgevär och en El-pistol i sitt hem.

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.