Morgonkollen 130311

Publicerad 2013-03-11
Hatbrottsmotiv leder inte till skärpta domar
Sydsvenskan. Under 2011 anmäldes 477 misstänkta hatbrott i Skåne. I endast ett fall har straffskärpningsparagrafen dock använts för att skärpa straffet. Det var mot en man i Helsingborg som upprepade gånger kallat en polis för "neger" och som hävdat att de var "lägre stående varelser".

Nigerianska fotbollsförbundet portar homosexuella
Nyheter24. Det nigerianska fotbollsförbundet tillåter inte homosexuella kvinnor att spela fotboll i landet. FIFA kräver en förklaring från fotbollsförbundet. Många tvivlar dock på att det kan ge någon effekt eftersom homosexualitet är förbjudet i Nigeria.

Tre gripna i Israel för att ha trakasserat en muslimsk kvinna
JTA: Tre judiska ungdomar har gripits i norra Israel för att ha trakasserat en arabisk kvinna. De erkände på lördagen att de sagt till den 60-åriga kvinnan att flytta från "vårt judiska område". De gripna ska ha bett om ursäkt och har släppts med kravet att delta i ett program som går ut på att informera andra ungdomar om rasism och intolerans. Trakasserierna av kvinnan var de fjärde liknande fallet på bara ett par dagar i Israel.

Människorättsorganisationen Anti-defemation league, ADL, välkomnar myndigheters avståndstagande av dåden men menar att de bör intensifiera utbildningsverksamheten för att förebygga intolerans.
Expo

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA