Morgonkollen 130311

Publicerad 2013-03-11
Hatbrottsmotiv leder inte till skärpta domar
Sydsvenskan. Under 2011 anmäldes 477 misstänkta hatbrott i Skåne. I endast ett fall har straffskärpningsparagrafen dock använts för att skärpa straffet. Det var mot en man i Helsingborg som upprepade gånger kallat en polis för "neger" och som hävdat att de var "lägre stående varelser".

Nigerianska fotbollsförbundet portar homosexuella
Nyheter24. Det nigerianska fotbollsförbundet tillåter inte homosexuella kvinnor att spela fotboll i landet. FIFA kräver en förklaring från fotbollsförbundet. Många tvivlar dock på att det kan ge någon effekt eftersom homosexualitet är förbjudet i Nigeria.

Tre gripna i Israel för att ha trakasserat en muslimsk kvinna
JTA: Tre judiska ungdomar har gripits i norra Israel för att ha trakasserat en arabisk kvinna. De erkände på lördagen att de sagt till den 60-åriga kvinnan att flytta från "vårt judiska område". De gripna ska ha bett om ursäkt och har släppts med kravet att delta i ett program som går ut på att informera andra ungdomar om rasism och intolerans. Trakasserierna av kvinnan var de fjärde liknande fallet på bara ett par dagar i Israel.

Människorättsorganisationen Anti-defemation league, ADL, välkomnar myndigheters avståndstagande av dåden men menar att de bör intensifiera utbildningsverksamheten för att förebygga intolerans.
Expo

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro