Muslimer i Europa är utsatta

Publicerad 2013-03-21

Muslimer i Europa utsätts för diskriminering och rasism i sin vardag. Speciellt utsatta är muslimska kvinnor. Det visar en rapport som släpptes idag.

Rapporten bygger på information och statistik som flera europeiska antirastiska organisationer tagit fram under perioden mars 2011 till mars 2012. Materialet har sammanställts av Europeiskt nätverk mot rasism (Enar). Rapporten har ett extra fokus på muslimer i Europa. Resultatet visar att islamofobin är utbredd i flera av Europas länder och att fördomar mot muslimer ofta är mer öppen än mot andra minoriteter. Muslimernas utsatthet visar sig bland annat genom att de utsätts för våld, men även genom till exempel protester och skadegörelse mot moskéer.

Speciellt drabbade är muslimska kvinnor som möter diskriminering både på grund av sitt kön och sin religion. Som exempel nämns att 85 procent av alla islamofobiska incidenter i Frankrike drabbade kvinnor.

Muslimer och andra minoriteter i Europa möter diskriminering inom skolväsendet, på arbetsmarknaden och många andra områden. Enligt rapporten kan den ekonomiska krisen i Europa ha drivit på den här utvecklingen. Inte minst har den politiska islamofobin fått gehör. Och inte bara bland extremistiska partier, även om det framhålls i rapporten att det är oroande att nazister når framgångar i vissa länder.

Flera länder kritiseras för inskränkningar i muslimers rättigheter, som restriktioner kopplade till muslimska byggnader och kläder.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA