Muslimska kvinnor offer för hat i Storbritannien

Publicerad 2013-03-12

Förra året registrerades 632 hatincidenter mot muslimer i Storbritannien. En majoritet av de drabbade är kvinnor. Högerextrema organisationer kopplas till attackerna.

Undersökningen bygger på en modell från ansedda Community Safety Trust, vilka mäter hatincidenter mot judar i Storbritannien sedan 30 år tillbaka. Av de 632 registrerade fallen under 2012 var 58 procent av offren kvinnor.

De flesta av incidenterna, 74 procent, skedde på nätet och vanligen i sociala medier såsom Twitter.

– Genom att belysa dessa incidenter vill vi att folk inser att islamofobi är lika vidrigt och giftigt som antisemitism och jag tror att folk inte uppfattar det som så i dag – åtminstone gör några personer inte det, säger Fiyaz Mughal, chef för Faith Matters, som genomfört undersökningen, till BBC.

Bland de fysiska angreppen var det vanligast att kvinnor i traditionella muslimska kläder, såsom slöja, attackerades. Offren var i alla åldrar, från fem till 89 år.

Faith Matters projekt bygger på en online-tjänst där offer kan anmäla attackerna. Metoden beskrivs som framgångsrik. I många fall har organisationen kunnat uppmärksamma media på incidenterna och tryckt på för att polisen ska ta brotten på större allvar.

– Vi behöver minska näthatet mot muslimer, men vi måste också skapa ett ramverk för polisen och andra institutioner för att få dem att registrera och driva fall på det här området, säger Fiyaz Mughal till BBC.

Tre fjärdedelar av förövarna är män. I 54 procent av alla fall kunde förövaren kopplas till de högerextrema och muslimfientliga organisationerna British National Party eller English Defence League (EDL). Fatih Matters undersökning har också lett till att 21 EDL-supporters gripits för incidenterna.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA