Nazist åtalas i utpressningshärva

Publicerad 2013-02-01

Åtal har väckts mot en 23-årig nazist som kandiderade i senaste valet för Svenskarnas parti. 23-åringen anklagas för att tillsammans med familjemedlemmar pressat en man på miljonbelopp.

23-åringen anklagas för att mellan 2009 och 2011 ha varit del i en stor utpressningshärva. 23-åringen ska tillsammans med sin bror, deras far och ingift svärson ha pressat en man på närmare två miljoner kronor. På internet ska de ha utgett sig för att vara flickor som "varit villiga att ha en sexuell konversation med honom". Enligt stämningsansökan ska de i ett senare skeende ha utgett sig för att vara anhörig till flickorna och pressat mannen på pengar. Mannen ska ha hotats att hängas ut på internet. De ska också hotat mannen med att kontakta hans fru, barn, arbetsgivare och polisen om han inte betalade dem pengar.

Sammanlagt ska de fått 1,939 600 kronor som delades upp sinsemellan. 23-åringen ska ha fått 282 700 kronor till sitt konto.

Ytterligare fyra personer är åtalade för häleri. De anklagas för att ha tagit del av pengarna och för att ha försvårat att pengarna kunde återställas.

23-åringen kandiderade i både det senaste kommun- och riksdagsvalet för Svenskarnas parti.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.