Nazist döms i stor utpressningshärva

Publicerad 2013-06-20

En 23-årig nazist som kandiderade i senaste valet för Svenskarnas parti har dömts i en utpressningshärva till 200 timmars samhällstjänst. 23-åringen dömdes tillsammans med familjemedlemmar för att ha pressat en man på miljonbelopp

23-åringen har mellan 2009 och 2011 varit en del i en stor utpressningshärva. Tillsammans med sin bror, deras far och svärson har han pressat en man på närmare två miljoner kronor. 23-åringen har utgett sig för att vara flera unga kvinnor och sökt kontakt med mannen på nätet och SMS. Med hjälp av alias lyckades han lura till sig stora summor av mannen. Vid ett senare skede pressade 23-åringen även mannen på pengar genom att hävda att han var anhörig till flickorna som skulle gå till polisen om han inte betalade stora summor.

Flera av 23-åringens familjemedlemmar använde liknande metoder för att pressa mannen på pengar. Han har bland annat hotats med att hängas ut på internet. De har också hotat mannen med att kontakta hans fru, barn, arbetsgivare och polisen om han inte betalade dem pengar.

Sammanlagt har mannen pressats på 1 819 600 kronor. 23-åringen har fått 282 700 kronor av dessa insatt på sina konton. 180 000 kronor har han fått genom utpressning, resterande belopp har han tillskansat sig genom bedrägeri, skriver Norrköpings tingsrätt i domen.

23-åringen döms till 200 timmars samhällstjänst och 282 700 kronor i skadestånd för utpressning och bedrägeri.

23-åringen kandiderade i 2010 kommun- och riksdagsvalet för Svenskarnas parti.

I utpressningshärvan dömdes hans 29-årige bror för grovt bedrägeri och utpressning till 1 år och sex månaders fängelse. Den 35-årige svärsonen dömdes för utpressning och grovt bedrägeri till nio måndagers fängelse och den 52-årige fadern dömdes för utpressning och bedrägeri till 160 timmars samhällstjänst. Dessutom fälldes tre kvinnor för häleri till dagsböter.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.