smr genre

På Svenska motståndsrörelsens hemsida hotas tjänstemän, medier och judar efter att det uppmärksammats att ledande aktivist sitter i en kommunal skolstyrelse. (Foto Expo)

Nazist i skolstyrelse hetsar mot kommunchef

Publicerad 2013-11-05

En ledare i Svenska motståndsrörelsen hetsar i en artikel på organisationens hemsida mot en kommunchef som uttalat sig i medier om nazistens roll i en skolstyrelse i Dalarna. Kommunchefen kallas för "pajas" och på kommentarsfältet i anslutning till artikeln framförs hot. Kommunen tittar på hoten och kan skärpa säkerhetsrutinerna.

– Det du berättar nu visste jag inte om. Men vi ska titta på det här. Kommer det till situationer som kan vara hotfulla så skärper vi rutinerna, säger säkerhetssamordnaren i den aktuella kommunen.

Expo Idag har tidigare avslöjat att en ledande nazist i Svenska motståndsrörelsen sitter i en skolstyrelse för en kommunal skola i Dalarna. På Svenska motståndsrörelsens sajt har nazisten publicerat en artikel där han kallar en kommunchef som uttalat sig om händelsen för pajas.

"Av hans uttalande att döma är han en hycklande pajas som försöker gynna sin karriär genom att uttala sig politiskt korrekt."

Reaktionerna på kommentarsfälten är aggressiva och direkta hot framförs mot kommunchefen, men även mot medier och judar. Det insinueras att man kan få människor att spårlöst försvinna, eller att få ett mord att se ut som ett självmord. En person skriver att han skulle vilja se rubriker med texten "Tidningsredaktion brann ner i natt".

"Hets och hets, denna dagliga hets mot oss svenskar… När i helvete ska det vara nog? Det går inte lösa problemen med prat och ingen handling. Krafttag och hårda slag är det enda som gäller !!", står det i en kommentar.

Kommunen kan komma att polisanmäla hoten.

– Direkta hot eller det som kan anses vara hot och som kan vara brottsliga polisanmäler vi, säger kommunens säkerhetssamordnare.

I anslutning till artikeln hetsas även mot judar. En person skriver att han vill "rensa världen från judepesten en gång för alla".

Svenska motståndsrörelsen är en militant nazistorganisation som varit inblandad i flera attacker mot politiker. I januari förra året attackerade ett tiotal aktivister från rörelsen ett antirasistiskt möte i Ludvika och en kommunpolitiker slogs med en flaska i huvudet. Ännu har ingen dömts för attacken trots att tre ledande aktivister i Svenska motståndsrörelsen greps.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA