Nazist misshandlade hemlös

Publicerad 2013-04-05

En spansk domstol har dömt en nazist till tio års fängelse för att ha misshandlat en hemlös man så grovt att han drabbades av hjärnblödning, rapporterar El País på nätet.

Mykhaylo Tsyku, enligt El País en nazistisk skinnskalle med kopplingar till det högerextrema partiet Alianza Nacional, dömdes på torsdagen av en delstatsdomstol i Madrid. Tre av hans vänner, som bevittnade misshandeln utan att ingripa, dömdes till dagsböter.

Misshandeln ägde rum 2009, efter att Tsyku och hans tre vänner nekats inträde till en nattklubb. Tsyku ska enligt vittnen ha stampat på den hemlöse Rafael Santamarías huvud, något som ledde till att Santamaría drabbades av en hjärnblödning och fick läggas in på sjukhus i 541 dagar. Santamaría ska nu få sammanlagt drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd av de dömda.

Tsykos två advokater fick under rättegången stor uppmärksamhet när de åberopade en nu avskaffad lösdriverilag från 1933, enligt vilken hemlösa och HBTQ-personer anseddes vara en fara för samhället.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA