Nazist misshandlade hemlös

Publicerad 2013-04-05

En spansk domstol har dömt en nazist till tio års fängelse för att ha misshandlat en hemlös man så grovt att han drabbades av hjärnblödning, rapporterar El País på nätet.

Mykhaylo Tsyku, enligt El País en nazistisk skinnskalle med kopplingar till det högerextrema partiet Alianza Nacional, dömdes på torsdagen av en delstatsdomstol i Madrid. Tre av hans vänner, som bevittnade misshandeln utan att ingripa, dömdes till dagsböter.

Misshandeln ägde rum 2009, efter att Tsyku och hans tre vänner nekats inträde till en nattklubb. Tsyku ska enligt vittnen ha stampat på den hemlöse Rafael Santamarías huvud, något som ledde till att Santamaría drabbades av en hjärnblödning och fick läggas in på sjukhus i 541 dagar. Santamaría ska nu få sammanlagt drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd av de dömda.

Tsykos två advokater fick under rättegången stor uppmärksamhet när de åberopade en nu avskaffad lösdriverilag från 1933, enligt vilken hemlösa och HBTQ-personer anseddes vara en fara för samhället.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA