Nazist misshandlade hemlös

Publicerad 2013-04-05

En spansk domstol har dömt en nazist till tio års fängelse för att ha misshandlat en hemlös man så grovt att han drabbades av hjärnblödning, rapporterar El País på nätet.

Mykhaylo Tsyku, enligt El País en nazistisk skinnskalle med kopplingar till det högerextrema partiet Alianza Nacional, dömdes på torsdagen av en delstatsdomstol i Madrid. Tre av hans vänner, som bevittnade misshandeln utan att ingripa, dömdes till dagsböter.

Misshandeln ägde rum 2009, efter att Tsyku och hans tre vänner nekats inträde till en nattklubb. Tsyku ska enligt vittnen ha stampat på den hemlöse Rafael Santamarías huvud, något som ledde till att Santamaría drabbades av en hjärnblödning och fick läggas in på sjukhus i 541 dagar. Santamaría ska nu få sammanlagt drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd av de dömda.

Tsykos två advokater fick under rättegången stor uppmärksamhet när de åberopade en nu avskaffad lösdriverilag från 1933, enligt vilken hemlösa och HBTQ-personer anseddes vara en fara för samhället.
Robin Folkö

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.