Nazist utesluts från Hyresgästföreningen

Publicerad 2013-09-03

En ledande aktivist i Svenska motståndsrörelsen har uteslutits ur Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Förbundsstyrelsen har slagit fast att en nazistisk ideologi inte är förenlig med förbundets stadgar.

– Dessutom antog Hyresgästföreningens senaste stämma en motion om att det är viktigt att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Henrik Nilsson som är talesperson för Hyresgästföreningen i Västsverige till Hem & Hyra.

Beslutet att utesluta nazisten som är lokalledare i Svenska motståndsrörelsen, grundades bland annat på ett tidigare beslut av Hyresgästföreningen. 2000 uteslöts den lokala ledaren i Örebro för Nationalsocialistisk front med motiveringen att det inte är förenligt med Hyresgästföreningens värdegrund att vara "medlem i, eller aktivt verka för en organisation som är antidemokratisk, rasistisk eller våldsbenägen.".

Aktivisten som uteslutits hotar i ett uttalande på Svenska motståndsrörelsens hemsida dem som ligger bakom Hyresgästföreningens beslut.

– Jävlas de så kan jag jävlas tillbaka, det ska de vara säkra på. Jag tycker att de bör se över sin syn på yttrandefriheten. När dagen kommer, för det gör den, kommer det vara ombytta roller. Då kanske de har glömt, men inte jag, säger han.

Han skriver även i kommentarsfältet i anslutning till artikeln.

"Skäms göra jag inte. Har jag för avsikt att hota någon kommer denne att få reda på det. 'Förtäckta hot' är inte min grej…".

Svenska motståndsrörelsen är en nazistorganisation som flera gånger gett sig på och misshandlat meningsmotståndare. Deras aktivister uppmanas att beväpna sig i samband med manifestationer. I mars dömdes en aktivist i organisation för ett mord i Vallentuna. Ytterligare en aktivist som fortfarande är på fri fot, misstänkt för att vara inblandad i mordet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.