Nazist utesluts från Hyresgästföreningen

Publicerad 2013-09-03

En ledande aktivist i Svenska motståndsrörelsen har uteslutits ur Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Förbundsstyrelsen har slagit fast att en nazistisk ideologi inte är förenlig med förbundets stadgar.

– Dessutom antog Hyresgästföreningens senaste stämma en motion om att det är viktigt att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Henrik Nilsson som är talesperson för Hyresgästföreningen i Västsverige till Hem & Hyra.

Beslutet att utesluta nazisten som är lokalledare i Svenska motståndsrörelsen, grundades bland annat på ett tidigare beslut av Hyresgästföreningen. 2000 uteslöts den lokala ledaren i Örebro för Nationalsocialistisk front med motiveringen att det inte är förenligt med Hyresgästföreningens värdegrund att vara "medlem i, eller aktivt verka för en organisation som är antidemokratisk, rasistisk eller våldsbenägen.".

Aktivisten som uteslutits hotar i ett uttalande på Svenska motståndsrörelsens hemsida dem som ligger bakom Hyresgästföreningens beslut.

– Jävlas de så kan jag jävlas tillbaka, det ska de vara säkra på. Jag tycker att de bör se över sin syn på yttrandefriheten. När dagen kommer, för det gör den, kommer det vara ombytta roller. Då kanske de har glömt, men inte jag, säger han.

Han skriver även i kommentarsfältet i anslutning till artikeln.

"Skäms göra jag inte. Har jag för avsikt att hota någon kommer denne att få reda på det. 'Förtäckta hot' är inte min grej…".

Svenska motståndsrörelsen är en nazistorganisation som flera gånger gett sig på och misshandlat meningsmotståndare. Deras aktivister uppmanas att beväpna sig i samband med manifestationer. I mars dömdes en aktivist i organisation för ett mord i Vallentuna. Ytterligare en aktivist som fortfarande är på fri fot, misstänkt för att vara inblandad i mordet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA