Nazist utesluts från Hyresgästföreningen

Publicerad 2013-09-03

En ledande aktivist i Svenska motståndsrörelsen har uteslutits ur Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Förbundsstyrelsen har slagit fast att en nazistisk ideologi inte är förenlig med förbundets stadgar.

– Dessutom antog Hyresgästföreningens senaste stämma en motion om att det är viktigt att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Henrik Nilsson som är talesperson för Hyresgästföreningen i Västsverige till Hem & Hyra.

Beslutet att utesluta nazisten som är lokalledare i Svenska motståndsrörelsen, grundades bland annat på ett tidigare beslut av Hyresgästföreningen. 2000 uteslöts den lokala ledaren i Örebro för Nationalsocialistisk front med motiveringen att det inte är förenligt med Hyresgästföreningens värdegrund att vara "medlem i, eller aktivt verka för en organisation som är antidemokratisk, rasistisk eller våldsbenägen.".

Aktivisten som uteslutits hotar i ett uttalande på Svenska motståndsrörelsens hemsida dem som ligger bakom Hyresgästföreningens beslut.

– Jävlas de så kan jag jävlas tillbaka, det ska de vara säkra på. Jag tycker att de bör se över sin syn på yttrandefriheten. När dagen kommer, för det gör den, kommer det vara ombytta roller. Då kanske de har glömt, men inte jag, säger han.

Han skriver även i kommentarsfältet i anslutning till artikeln.

"Skäms göra jag inte. Har jag för avsikt att hota någon kommer denne att få reda på det. 'Förtäckta hot' är inte min grej…".

Svenska motståndsrörelsen är en nazistorganisation som flera gånger gett sig på och misshandlat meningsmotståndare. Deras aktivister uppmanas att beväpna sig i samband med manifestationer. I mars dömdes en aktivist i organisation för ett mord i Vallentuna. Ytterligare en aktivist som fortfarande är på fri fot, misstänkt för att vara inblandad i mordet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA