Nazist vill köpa upp by

Publicerad 2013-08-23

Den amerikanske nazisten Craig Paul Cobb vill förbereda ett maktövertagande genom att köpa upp byn Leith i delstaten North Dakota, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Byn Leith, som det hela handlar om har inte mer än 19 invånare. Våren 2012 började 61 årige Craig Paul Cobb, sedan länge aktiv i olika nazistiska organisationer, köpa upp ett antal hus i byn. Efter en tid bjöd Cobb in andra nazister att bosätta sig på hans nyinköpta marker vilket flera också gjorde. Bland annat Tom Metzger, ledare för Vitt ariskt motstånd (White Aryan Resistance).

Det är inte första gången som Craig Paul Cobb försöker sig på projekt som detta. År 2006 flyttade han till Estland med en liknande målsättning och startade där en medieproduktion av nazistisk propaganda. Bara fyra år senare var han tillbaka i USA. Då bosatte sig han i staden Flathead Valley i Montana. En stad som nästan helt har tagits över av nazister tillhörande den kristna identitetskyrkan (Christian Identity), rapporterar Southern Poverty Law Center.

Målsättningen för Cobbs är enligt honom själv att få så många nazister som möjligt att bosätta sig i Leith och därigenom skapa ett nationalsocialistiskt samhälle och bli en röst att räkna med i kommande lokalval.
Niclas Nilsson

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA