Nazist vill köpa upp by

Publicerad 2013-08-23

Den amerikanske nazisten Craig Paul Cobb vill förbereda ett maktövertagande genom att köpa upp byn Leith i delstaten North Dakota, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Byn Leith, som det hela handlar om har inte mer än 19 invånare. Våren 2012 började 61 årige Craig Paul Cobb, sedan länge aktiv i olika nazistiska organisationer, köpa upp ett antal hus i byn. Efter en tid bjöd Cobb in andra nazister att bosätta sig på hans nyinköpta marker vilket flera också gjorde. Bland annat Tom Metzger, ledare för Vitt ariskt motstånd (White Aryan Resistance).

Det är inte första gången som Craig Paul Cobb försöker sig på projekt som detta. År 2006 flyttade han till Estland med en liknande målsättning och startade där en medieproduktion av nazistisk propaganda. Bara fyra år senare var han tillbaka i USA. Då bosatte sig han i staden Flathead Valley i Montana. En stad som nästan helt har tagits över av nazister tillhörande den kristna identitetskyrkan (Christian Identity), rapporterar Southern Poverty Law Center.

Målsättningen för Cobbs är enligt honom själv att få så många nazister som möjligt att bosätta sig i Leith och därigenom skapa ett nationalsocialistiskt samhälle och bli en röst att räkna med i kommande lokalval.
Niclas Nilsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.