Nazist vill köpa upp by

Publicerad 2013-08-23

Den amerikanske nazisten Craig Paul Cobb vill förbereda ett maktövertagande genom att köpa upp byn Leith i delstaten North Dakota, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Byn Leith, som det hela handlar om har inte mer än 19 invånare. Våren 2012 började 61 årige Craig Paul Cobb, sedan länge aktiv i olika nazistiska organisationer, köpa upp ett antal hus i byn. Efter en tid bjöd Cobb in andra nazister att bosätta sig på hans nyinköpta marker vilket flera också gjorde. Bland annat Tom Metzger, ledare för Vitt ariskt motstånd (White Aryan Resistance).

Det är inte första gången som Craig Paul Cobb försöker sig på projekt som detta. År 2006 flyttade han till Estland med en liknande målsättning och startade där en medieproduktion av nazistisk propaganda. Bara fyra år senare var han tillbaka i USA. Då bosatte sig han i staden Flathead Valley i Montana. En stad som nästan helt har tagits över av nazister tillhörande den kristna identitetskyrkan (Christian Identity), rapporterar Southern Poverty Law Center.

Målsättningen för Cobbs är enligt honom själv att få så många nazister som möjligt att bosätta sig i Leith och därigenom skapa ett nationalsocialistiskt samhälle och bli en röst att räkna med i kommande lokalval.
Niclas Nilsson

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA