Nazister attackerade föreläsning i Finland

Publicerad 2013-01-31

Tre beväpnade nazister attackerade stadsbiblioteket i Jyväskylä i Finland i samband med att en bok om extremhögern presenterades. I attacken knivhöggs en ordningsvakt och ytterligare en person. De fick föras till sjukhus med lindriga skador, rapporterar Hufvudstadsbladet.

På onsdagen presenterades boken "Ärioikeisto Suomessa" (Extremhögern i Finland) i en föreläsningssal på stadsbiblioteket. Omkring 100 personer hade samlats för att lyssna på bokpresentationen. Plötsligt hördes tumult bakom dörren till salen, som var låst av säkerhetsskäl.

– Vi skulle tala om vår bok. Precis när jag satte igång med min del av presentationen hörde jag hur det dunkade mot dörren. Det dröjde inte länge innan vi fått veta att vår ordningsvakt och en annan person blivit knivhuggna, säger Mikael Brunila, som är en av författarna till boken som presenterades.

De beväpnade nazisterna har av vittnen identifierats som aktivister med höga positioner inom Finska motståndsrörelsen, uppger Brunila till Expo Idag. Finska motståndsrörelsen har också en lokalgrupp i Jyväskylä.

I boken Extremhögern i Finland är Finska motståndsrörelsen en av de organisationer som granskats.

– I boken har vi lyft fram medlemmar i finska motståndsrörelsen, deras kopplingar till andra organisationer och deras våldsbrott med rasistiska motiv mot invandrare. I Finland har det varit dåligt med forskning om högerextremister, säger Brunila.

På torsdagen greps flera personer misstänkta för attacken. Det är oklart hur många, rapporterar Yle-nyheter. Det är inte heller bekräftat om det är de personer som vittnena pekat ut som har gripits.

Finska motståndsrörelsen är en gren av den Svenska motståndsrörelsen. Flera gånger har svenska aktivister varit i Finland för att delta på aktiviteter. Organisationen strävar efter ett nordiskt rike där Sverige, Finland och Norge ska ingå.

Det finska inrikesministeriet har även fått upp ögonen för Finska motståndsrörelsen. I en rapport om våldsbejakande högerextremism, vänsterextremism och radikala islamistiska grupper nämns organisationen. I rapporten står det att det handlar om en " en liten grupp, vars ideologi inte kommer att vinna stort stöd i Finland" men också att organisationen är potentiellt farlig eftersom deras "medlemmar är organiserade, antidemokratiska och kamplystna", rapporterar Yle-Nyheter.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA