Nazister gripna för terrorplan mot antirasister

Publicerad 2013-09-11

Polis i södra Tyskland avslöjade vad som tros vara en terroristplan av nynazister. Polisen misstänker att de planerade att flyga radiostyrda modellflygplan, med inbyggda bomber, över antinazistiska demonstranter.

En grupp av fyra nynazister, ledd av en 23-årig man, byggde modellflygplan med avsikt att använda dem riggade med bomber över anti-nazistiska demonstrationer.

Flygplansbomberna upptäcktes förra veckan när polisen, efter ett anonymt tips, gjorde räder i männens bostäder och på en nazistisk mötesplats i Freiburg, sydvästra Tyskland. Förutom de radiostyrda planen hittades också sprängämnen, kemiska ämnen och små mängder av narkotika.

Experter inom statspolisen, LKA, desarmerade bomberna. Enligt polisen fanns det planer på att detonera de radiostyrda modellplanerna över "en folkmassa av politiska fiender till nynazister".

- De ville använda det mot vänstern eller anti-nazistiska aktivister, sa Wolfgang Maier, talesman för Freiburgs åklagarmyndighet till AP:s nyhetsbyrå.

Enligt polisen och åklagaren ska 23-åringen ha förmått en 42-årig man att bygga bomberna. Den huvudmisstänkte 23-åringen är tidigare känd av polisen. Han deltog förra månaden i en högerextrem-marsch där han kastade fyrverkerier på motdemonstranter och skadade fem.

Mannen bakom bomben, 42-åringen, är tidigare okänd hos polisen och hade ingen tidigare koppling till politisk extremism. Polisen kvarhöll mannen som senare släpptes fri mot borgen, rapporterar the Telegraph.

Polisen undersöker också om två andra misstänkta, en 22- och en 24-årig man med länkar till högerextrema grupper, är inblandade.

Planen var fortfarande i ett tidigt skede men målet var tydligt.

- Det skulle ha orsakat allvarlig skada inom en radie av 20- 30 meter, sa Maier.
Sumbu Temo

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.