Nazister gripna för terrorplan mot antirasister

Publicerad 2013-09-11

Polis i södra Tyskland avslöjade vad som tros vara en terroristplan av nynazister. Polisen misstänker att de planerade att flyga radiostyrda modellflygplan, med inbyggda bomber, över antinazistiska demonstranter.

En grupp av fyra nynazister, ledd av en 23-årig man, byggde modellflygplan med avsikt att använda dem riggade med bomber över anti-nazistiska demonstrationer.

Flygplansbomberna upptäcktes förra veckan när polisen, efter ett anonymt tips, gjorde räder i männens bostäder och på en nazistisk mötesplats i Freiburg, sydvästra Tyskland. Förutom de radiostyrda planen hittades också sprängämnen, kemiska ämnen och små mängder av narkotika.

Experter inom statspolisen, LKA, desarmerade bomberna. Enligt polisen fanns det planer på att detonera de radiostyrda modellplanerna över "en folkmassa av politiska fiender till nynazister".

- De ville använda det mot vänstern eller anti-nazistiska aktivister, sa Wolfgang Maier, talesman för Freiburgs åklagarmyndighet till AP:s nyhetsbyrå.

Enligt polisen och åklagaren ska 23-åringen ha förmått en 42-årig man att bygga bomberna. Den huvudmisstänkte 23-åringen är tidigare känd av polisen. Han deltog förra månaden i en högerextrem-marsch där han kastade fyrverkerier på motdemonstranter och skadade fem.

Mannen bakom bomben, 42-åringen, är tidigare okänd hos polisen och hade ingen tidigare koppling till politisk extremism. Polisen kvarhöll mannen som senare släpptes fri mot borgen, rapporterar the Telegraph.

Polisen undersöker också om två andra misstänkta, en 22- och en 24-årig man med länkar till högerextrema grupper, är inblandade.

Planen var fortfarande i ett tidigt skede men målet var tydligt.

- Det skulle ha orsakat allvarlig skada inom en radie av 20- 30 meter, sa Maier.
Sumbu Temo

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA