smr genre

Fotbollsklubben GOIF Gualövs ordförande säger till Expo Idag att han inte kände till nazistmötet som anordnades i föreningens lokaler. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Expo.

Nazister höll våldsföredrag i fotbollsklubbens lokaler

Publicerad 2013-03-05

I slutet av februari höll nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) ett föredrag i Gualövs GOIF:s lokaler i Bromölla, Skåne. En av division 7-lagets spelare, en känd SMR-aktivist, hade lånat lokalen för att "ha fest".

Nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen skriver själva på sin hemsida att över 50 personer samlades den 23 februari "i Skåne" för att lyssna på ett oannonserat föredrag av Klas Lund, SMR:s ledare.

Föredraget handlade enligt SMR om "organisationens syn på våld, på revolution samt om den nationella rörelsens historia från 1980-talet och framåt".

Bland annat fick åhörarna lyssna till när Lund berättade om sin tid i Vitt Ariskt Motstånd (VAM) och om hur han ville behålla den radikalism som fanns inom den revolutionära rörelsen då. VAM gjorde sig skyldiga till en rad våldsbrott och mord under det tidiga 90-talet. Lund är själv dömd för dråp, bankrån och olaga vapeninnehav.

"Genom hela föredraget riktades skarp kritik mot det pacifistiska tankesätt som letat sig in i rörelsen och det betonades att rörelsen förr, trots sina fel och brister, var både mer radikal och mer offensiv. Ett av Motståndsrörelsens mål är att bibehålla och utveckla denna radikalism utan att bli för intern eller subkulturell.", skriver SMR på sin hemsida Nordfront.

Expo Idag kan nu avslöja att det våldsförhärligande föredraget hölls i GOIF Gualövs lokaler i Bromölla i nordöstra Skåne. En av lagets spelare hade lånat klubbhuset. Mannen har ett förflutet inom Nationalsocialistisk front och är numera aktivist inom SMR.

Klubbens ordförande Michael Ljungkvist säger sig inte ha känt till att föredraget hölls i föreningens lokaler, eller att en av lagets spelare var nazist.

– Jag hade ingen aning om detta. Han sa inte vad han skulle ha lokalen till när han frågande om nyckeln. Jag får ta upp det med styrelsen och snacka med vederbörande för att se hur vi kan gå vidare med det, säger han.

Expo Idag har även talat med den person som kvitterade ut nyckeln till lokalen.

– Han sa att han skulle ha fest. Vi visste ingenting om det här, hade inte en susning. Vi hade aldrig släppt in dem här om vi vetat vad de sysslade med. Ingen här visste att han höll på med sådant, berättar personen till Expo Idag.
Robin Folkö

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro