Nazister i konflikt efter Vallentunamordet

Publicerad 2013-03-05

En konflikt har blossat upp inom vit makt-rörelsen efter att Realisten, nättidning för nazistiska Svenskarnas parti, tagit avstånd från mordet på Joakim Karlsson. Nordfront, Svenska motståndsrörelsens tidning, kritiserar Realisten för att dra för snabba slutsatser.

"Realisten tycks förutsätta att de utpekade 'mördarna' redan är skyldiga till mord trots att rättegång ännu inte ägt rum" skriver Nordfront på måndagen.

Reaktionen kommer efter att Realisten i en artikel tagit avstånd från det brutala mordet på Joakim Karlsson i september förra året. En 18-åring med kända kopplingar till nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR) står åtalad för mordet. Mannen är misstänkt för att tillsammans med en 21-årig aktivist inom SMR, som fortfarande är på fri fot, ha tillfogat Joakim Karlsson så mycket skada att han avled nio dagar senare. Karlsson knivhöggs åtta gånger i överkroppen och sparkades därefter upprepade gånger i huvudet.

Den av Nordfront kritiserade Realisten-artikeln tar upp den omfattande bevisning som riktats mot 18-åringen.
Bland annat visar bilder från övervakningskameror hur dödsmisshandeln gått till. Blod från Karlsson har också påträffats på en knivslida som tillhör 18-åringen.

"'Mördarna har av 'gammelmedia' pekats ut som 'nationalister', men alla sunda nationalister tar bestämt avstånd det avskyvärda dådet, skriver Realisten den 22 februari.

Vidare står det:

"Kriminella personer som utför eller stödjer sådana handlingar har ingenting att hämta inom den svenska nationalismen som värnar det svenska folkets väl, inklusive deras trygghet från våld"

Realisten kritiseras inte bara från SMR-anhängare. Även från företrädare från Svenskarnas parti tycker att artikeln tar ställning för fort.

Christoffer Pedersen, aktivist för SvP i Malmö, skriver bland annat följande i kommentarsfältet till Nordfronts artikel:

"Internt har det varit stor kritik mot artikelns utformning och många av oss, däribland jag, har önskat se ändringar av formuleringarna däri. Jag tar inte avstånd från en händelse utan att vara upplyst om den mer ingående."

"Det är otroligt synd att något sånt här ska bli ytterligare en kil mellan nationella. Vi bör fokusera på att rikta vår ilska dit den gör nytta istället för mot varandra", skriver Mikael Skillt, aktivist i SvP och tidigare aktiv i SMR.
Rättegången mot 18-åringen inleddes i går. Förhandlingarna avslutas den 7 mars.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA