Nazistgrupp fängslad i Österrike

Publicerad 2013-11-06

Sju nazister har dömts till flera års fängelse för anazistiska aktiviteter i Österrike. Männen tillhörde nazistgruppen Objekt 21 som anklagats för att ha bedrivit terrorverksamhet i delstaten Oberösterreich.

Sju män mellan 23 och 33 år har dömts till fängelsestraff för att ha brutit mot den österrikiska lag som instiftades 1947 och som förbjuder engagemang i nazism. 1992 kompletterades lagen med förbud mot förintelseförnekelse och förringande av nazismens brott.

Medlemmarna i Objekt 21 ska hållit möten nära staden Vöcklabruck. Enligt vittnen har de bland annat hävdat att "Führern alltid har rätt". Videofilmer som spelades upp i rätten visade när de åtalade gjorde hitlerhälsningar och ropade "Heil Hitler". Klubblokalen som de vistades i var dekorerad med nazistsymboler och – flaggor, rapporterar BBC.

Huvudmännen i Objekt 21 dömdes till fyra och sex års fängelse. De övriga medlemmarna dömdes till mellan 18 månader och två och ett halvt år.

Enligt polisen som övervakat gruppen sedan 2009 har de bedrivit terror i Oberösterreich i form av mordbränder. De ska även ha bedrivit bland annat illegal handel med vapen och prostitution.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA