Nazistgrupp fängslad i Österrike

Publicerad 2013-11-06

Sju nazister har dömts till flera års fängelse för anazistiska aktiviteter i Österrike. Männen tillhörde nazistgruppen Objekt 21 som anklagats för att ha bedrivit terrorverksamhet i delstaten Oberösterreich.

Sju män mellan 23 och 33 år har dömts till fängelsestraff för att ha brutit mot den österrikiska lag som instiftades 1947 och som förbjuder engagemang i nazism. 1992 kompletterades lagen med förbud mot förintelseförnekelse och förringande av nazismens brott.

Medlemmarna i Objekt 21 ska hållit möten nära staden Vöcklabruck. Enligt vittnen har de bland annat hävdat att "Führern alltid har rätt". Videofilmer som spelades upp i rätten visade när de åtalade gjorde hitlerhälsningar och ropade "Heil Hitler". Klubblokalen som de vistades i var dekorerad med nazistsymboler och – flaggor, rapporterar BBC.

Huvudmännen i Objekt 21 dömdes till fyra och sex års fängelse. De övriga medlemmarna dömdes till mellan 18 månader och två och ett halvt år.

Enligt polisen som övervakat gruppen sedan 2009 har de bedrivit terror i Oberösterreich i form av mordbränder. De ska även ha bedrivit bland annat illegal handel med vapen och prostitution.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA