Nazistiskt fängelsegäng misstänks för åklagarmord

Publicerad 2013-04-03

Fängelsegänget det Ariska brödraskapet av Texas (ABT) utreds för två mord på åklagare.
– Vi är under attack, sa en åklagare i Texas till ABC-News.

Om ABT

  • Det Ariska brödraskapet av Texas beskrivs av Southern Poverty Law Center (SPLC) som den våldsammaste vit makt-gruppen i USA. De anklagas för ett hundratal mord och minst tio kidnappningar sedan början av 1980-talet.

    Brödraskapet inspireras av det Ariska brödraskapet, ett fängelsegäng baserat i Kalifornien. ABT har dock nekats inträde i organisationen.

    ABT:s huvudsyfte är att skydda "vita fångar" och bedriva kriminell verksamhet så som droghandel, utpressning och mord. Ideologiskt är de nazister.

    "Dessa organisationer är i grunden kriminella företag. Det innebär framförallt att deras intresse är pengar. Hudfärgen kommer sekundärt", säger Mark Potok på SPLC till CNN.
Två åklagare och en fängelsedirektör har mördats på kort tid i USA. Källor till ABC uppger att polisen fokuserar på nazistorganisation Ariska brödraskapet av Texas i sin utredning.

I januari mördades den ställföreträdande åklagaren i Kaufman County i Texas, Mark Hasse. I helgen mördades även hans chefsåklagare Mike McLelland och hans fru. Polisen undersöker nu ett dussin åtal som åklagarna haft de senaste åren. Kopplingarna till det Ariska brödraskapet av Texas är dock det hetaste spåret, rapporterar ABC.

I november förra året åtalades 34 personer med kopplingar till fängelsegänget för flera grova brott, bland annat mord och affärer med narkotika. Tio av de misstänkta riskerar dödsstraff för att bland annat ha beordrat attacker mot rivaliserande gäng. Åklagarna som mördats var inblandade i utredningen.

I december varnade myndigheter i Texas för att ABT förbereder en hämnd för tillslaget, rapporterar The Christian Science Monitor.

"Det Ariska Brödraskapet av Texas utfärdar order om att orsaka ´massiv skada eller död´ på poliser och åklagare till följd av de det stora åtalet mot nyckelmedlemmar i organisationen", stod det i varningsmeddelandet.

I mars sköts fängelsechefen i Colorado, Tom Clements, ihjäl. Även det mordet misstänks vara kopplat till Texas. Evan Ebel som misstänks för dådet, dödades bara dagar efter i en eldstrid med polis. Ebel tillhörde det nazistiska fängelsegänget 211 och hade en tatuering med frasen "Vit makt". Nu utreds om Ebel haft kontakter med det Ariska brödraskapet av Texas.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA