Nazistiskt fängelsegäng misstänks för åklagarmord

Publicerad 2013-04-03

Fängelsegänget det Ariska brödraskapet av Texas (ABT) utreds för två mord på åklagare.
– Vi är under attack, sa en åklagare i Texas till ABC-News.

Om ABT

  • Det Ariska brödraskapet av Texas beskrivs av Southern Poverty Law Center (SPLC) som den våldsammaste vit makt-gruppen i USA. De anklagas för ett hundratal mord och minst tio kidnappningar sedan början av 1980-talet.

    Brödraskapet inspireras av det Ariska brödraskapet, ett fängelsegäng baserat i Kalifornien. ABT har dock nekats inträde i organisationen.

    ABT:s huvudsyfte är att skydda "vita fångar" och bedriva kriminell verksamhet så som droghandel, utpressning och mord. Ideologiskt är de nazister.

    "Dessa organisationer är i grunden kriminella företag. Det innebär framförallt att deras intresse är pengar. Hudfärgen kommer sekundärt", säger Mark Potok på SPLC till CNN.
Två åklagare och en fängelsedirektör har mördats på kort tid i USA. Källor till ABC uppger att polisen fokuserar på nazistorganisation Ariska brödraskapet av Texas i sin utredning.

I januari mördades den ställföreträdande åklagaren i Kaufman County i Texas, Mark Hasse. I helgen mördades även hans chefsåklagare Mike McLelland och hans fru. Polisen undersöker nu ett dussin åtal som åklagarna haft de senaste åren. Kopplingarna till det Ariska brödraskapet av Texas är dock det hetaste spåret, rapporterar ABC.

I november förra året åtalades 34 personer med kopplingar till fängelsegänget för flera grova brott, bland annat mord och affärer med narkotika. Tio av de misstänkta riskerar dödsstraff för att bland annat ha beordrat attacker mot rivaliserande gäng. Åklagarna som mördats var inblandade i utredningen.

I december varnade myndigheter i Texas för att ABT förbereder en hämnd för tillslaget, rapporterar The Christian Science Monitor.

"Det Ariska Brödraskapet av Texas utfärdar order om att orsaka ´massiv skada eller död´ på poliser och åklagare till följd av de det stora åtalet mot nyckelmedlemmar i organisationen", stod det i varningsmeddelandet.

I mars sköts fängelsechefen i Colorado, Tom Clements, ihjäl. Även det mordet misstänks vara kopplat till Texas. Evan Ebel som misstänks för dådet, dödades bara dagar efter i en eldstrid med polis. Ebel tillhörde det nazistiska fängelsegänget 211 och hade en tatuering med frasen "Vit makt". Nu utreds om Ebel haft kontakter med det Ariska brödraskapet av Texas.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA