Nazistpolitiker försökte slå Atens borgmästare

Publicerad 2013-05-03

Atens borgmästare Giorgos Kamini attackerades på torsdagen av Gyllene grynings parlamentsledamot Giorgos Germenis som uppges varit beväpnad med pistol. Germenis som måttade ett slag mot Kamini träffade istället en 12-årig flicka.

I Aten använde polisen på torsdagen tårgas för att stoppa det grekiska partiet Gyllene grynings matutdelning. Maten var bara ämnad att delas ut till de som partiets aktivister betraktar som greker och de krävde att de som ville ha mat först identifierade sig.

Det är Atens borgmästare Giorgos Kaminis som gett direktiven att stoppa Gyllene grynings aktioner.

Kaminis attackerades när han deltog på ett välgörenhetsprojekt senare på dagen och delade ut presenter till barn med arbetslösa föräldrar. Germenis ska ha smygit sig på borgmästaren och måttat ett slag mot honom. Slaget missade dock och träffade istället en 12-årig flicka. Bilder på grekisk tv visar hur Kaminis säkerhetsvakter trycker upp Germenis mot en vägg och för ut honom ur byggnaden, rapporterar The Guardian. Enligt Kaminis ska Germenis även ha försökt dra fram en pistol innan han brottats ner av säkerhetsvakterna.

"Det enda språk de här killarna känner till är våld", sa Kaminis efter händelsen till en grekisk radiokanal.

Regeringens talesperson Simos Kedikoglou sa att "extrema aktioner gynnar inte demokratin speciellt inte när offret är en 12-årig flicka", rapporterar the Guardian.

Gyllene Gryning har uppmärksammat för flera våldsdåd tidigare, ofta är partiets topp-politiker inblandade. Partiet har även flera gånger anordnat soppkök där mat bara delas ut till de partiet anser vara greker. Efter att torsdagens soppkök stoppades, fortsatte partiet att dela ut mat vid sitt partihögkvarter.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA