Nazistpolitiker försökte slå Atens borgmästare

Publicerad 2013-05-03

Atens borgmästare Giorgos Kamini attackerades på torsdagen av Gyllene grynings parlamentsledamot Giorgos Germenis som uppges varit beväpnad med pistol. Germenis som måttade ett slag mot Kamini träffade istället en 12-årig flicka.

I Aten använde polisen på torsdagen tårgas för att stoppa det grekiska partiet Gyllene grynings matutdelning. Maten var bara ämnad att delas ut till de som partiets aktivister betraktar som greker och de krävde att de som ville ha mat först identifierade sig.

Det är Atens borgmästare Giorgos Kaminis som gett direktiven att stoppa Gyllene grynings aktioner.

Kaminis attackerades när han deltog på ett välgörenhetsprojekt senare på dagen och delade ut presenter till barn med arbetslösa föräldrar. Germenis ska ha smygit sig på borgmästaren och måttat ett slag mot honom. Slaget missade dock och träffade istället en 12-årig flicka. Bilder på grekisk tv visar hur Kaminis säkerhetsvakter trycker upp Germenis mot en vägg och för ut honom ur byggnaden, rapporterar The Guardian. Enligt Kaminis ska Germenis även ha försökt dra fram en pistol innan han brottats ner av säkerhetsvakterna.

"Det enda språk de här killarna känner till är våld", sa Kaminis efter händelsen till en grekisk radiokanal.

Regeringens talesperson Simos Kedikoglou sa att "extrema aktioner gynnar inte demokratin speciellt inte när offret är en 12-årig flicka", rapporterar the Guardian.

Gyllene Gryning har uppmärksammat för flera våldsdåd tidigare, ofta är partiets topp-politiker inblandade. Partiet har även flera gånger anordnat soppkök där mat bara delas ut till de partiet anser vara greker. Efter att torsdagens soppkök stoppades, fortsatte partiet att dela ut mat vid sitt partihögkvarter.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA