Nazistpolitiker försökte slå Atens borgmästare

Publicerad 2013-05-03

Atens borgmästare Giorgos Kamini attackerades på torsdagen av Gyllene grynings parlamentsledamot Giorgos Germenis som uppges varit beväpnad med pistol. Germenis som måttade ett slag mot Kamini träffade istället en 12-årig flicka.

I Aten använde polisen på torsdagen tårgas för att stoppa det grekiska partiet Gyllene grynings matutdelning. Maten var bara ämnad att delas ut till de som partiets aktivister betraktar som greker och de krävde att de som ville ha mat först identifierade sig.

Det är Atens borgmästare Giorgos Kaminis som gett direktiven att stoppa Gyllene grynings aktioner.

Kaminis attackerades när han deltog på ett välgörenhetsprojekt senare på dagen och delade ut presenter till barn med arbetslösa föräldrar. Germenis ska ha smygit sig på borgmästaren och måttat ett slag mot honom. Slaget missade dock och träffade istället en 12-årig flicka. Bilder på grekisk tv visar hur Kaminis säkerhetsvakter trycker upp Germenis mot en vägg och för ut honom ur byggnaden, rapporterar The Guardian. Enligt Kaminis ska Germenis även ha försökt dra fram en pistol innan han brottats ner av säkerhetsvakterna.

"Det enda språk de här killarna känner till är våld", sa Kaminis efter händelsen till en grekisk radiokanal.

Regeringens talesperson Simos Kedikoglou sa att "extrema aktioner gynnar inte demokratin speciellt inte när offret är en 12-årig flicka", rapporterar the Guardian.

Gyllene Gryning har uppmärksammat för flera våldsdåd tidigare, ofta är partiets topp-politiker inblandade. Partiet har även flera gånger anordnat soppkök där mat bara delas ut till de partiet anser vara greker. Efter att torsdagens soppkök stoppades, fortsatte partiet att dela ut mat vid sitt partihögkvarter.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro