elsa

Demokratiminister Birgitta Ohlsson delade ut ELSA-priset till Jonathan Leman, utbildare på Expo. (Foto: Hampus Andersson/Expo)

Novemberpogromens offer hedrades

Publicerad 2013-11-11

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 iscensatte tyska myndigheter en pogrom mot judar. Hundratals judar mördades och tiotusentals greps. Synagogor och judiska butiker sattes i brand runt om i Tyskland. Igår hedrades offren i Stockholms synagoga och ELSA-priset delades ut.

Novemberpogromen, Kristallnatten var inledningen på det som skulle bli Förintelsen. Under en natt arresterades mellan 20 000 till 30 000 judar som fördes till koncentrationsläger. Hundratals judar mördades, synagogor sattes i brand och över 7 500 judiska butiker vandaliserades.

– Stockholms synagoga är en av de få som finns kvar från den tiden. Därför är synagogan så mycket mer än sig själv. Den är ett minnesmärke över en tid då människor var optimistiska och hade en framtidstro, sade Ingrid Lomfors, generalsekreterare för Judiska församlingen i Stockholm

Under minnesceremonin lästes vittnesskildringar från den ödesdigra natten upp. Men även vår samtid uppmärksammades. Antisemitiska strömningar ökar i Sverige och i många andra delar av Europa. Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism påminde om Jobbik som är Ungerns tredje största parti och som krävt att de ungerska judarna ska registreras. I Grekland valdes ett nazistparti, vars aktivister attackerar och har mördat oliktänkande och invandrare, in i parlamentet.

Birgitta Ohlsson, demokratiminister delade ut ELSA–priset för Svenska kommittén mot antisemitisms räkning.

– I lördags skändade svenska nazister offren och de överlevande för Förintelsen i en motbjudande manifestation på Stockholms gator. Jag är nog inte den enda som känner sorg och skam när jag blickar ut i Europa. Sanningen är att vi har lika många folkvalda rasister i Europas nationella parlament idag som vi hade 1942, sade Ohlsson.

ELSA-priset delades ut till Expomedarbetaren Jonathan Leman för sitt arbete med att motverka antisemitism och rasism på sociala medier. I sitt tal poängterade Leman vikten av att ta debatten mot rasism på nätet såväl som när man möter den i sin vardag.

– På nätet sprider sig rykten. Nu är det viktigare än någonsin att man rustas för att kunna hantera information och värdera källor. Jag tror inte att samhället gör tillräckligt där idag, sade Leman.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA