elsa

Demokratiminister Birgitta Ohlsson delade ut ELSA-priset till Jonathan Leman, utbildare på Expo. (Foto: Hampus Andersson/Expo)

Novemberpogromens offer hedrades

Publicerad 2013-11-11

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 iscensatte tyska myndigheter en pogrom mot judar. Hundratals judar mördades och tiotusentals greps. Synagogor och judiska butiker sattes i brand runt om i Tyskland. Igår hedrades offren i Stockholms synagoga och ELSA-priset delades ut.

Novemberpogromen, Kristallnatten var inledningen på det som skulle bli Förintelsen. Under en natt arresterades mellan 20 000 till 30 000 judar som fördes till koncentrationsläger. Hundratals judar mördades, synagogor sattes i brand och över 7 500 judiska butiker vandaliserades.

– Stockholms synagoga är en av de få som finns kvar från den tiden. Därför är synagogan så mycket mer än sig själv. Den är ett minnesmärke över en tid då människor var optimistiska och hade en framtidstro, sade Ingrid Lomfors, generalsekreterare för Judiska församlingen i Stockholm

Under minnesceremonin lästes vittnesskildringar från den ödesdigra natten upp. Men även vår samtid uppmärksammades. Antisemitiska strömningar ökar i Sverige och i många andra delar av Europa. Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism påminde om Jobbik som är Ungerns tredje största parti och som krävt att de ungerska judarna ska registreras. I Grekland valdes ett nazistparti, vars aktivister attackerar och har mördat oliktänkande och invandrare, in i parlamentet.

Birgitta Ohlsson, demokratiminister delade ut ELSA–priset för Svenska kommittén mot antisemitisms räkning.

– I lördags skändade svenska nazister offren och de överlevande för Förintelsen i en motbjudande manifestation på Stockholms gator. Jag är nog inte den enda som känner sorg och skam när jag blickar ut i Europa. Sanningen är att vi har lika många folkvalda rasister i Europas nationella parlament idag som vi hade 1942, sade Ohlsson.

ELSA-priset delades ut till Expomedarbetaren Jonathan Leman för sitt arbete med att motverka antisemitism och rasism på sociala medier. I sitt tal poängterade Leman vikten av att ta debatten mot rasism på nätet såväl som när man möter den i sin vardag.

– På nätet sprider sig rykten. Nu är det viktigare än någonsin att man rustas för att kunna hantera information och värdera källor. Jag tror inte att samhället gör tillräckligt där idag, sade Leman.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA