NPD-förbudet: Regeringen går inte vidare

Publicerad 2013-03-22

Den tyska regeringen har valt att inte fatta ett eget beslut om förbudet av det högerextrema partiet NPD. De säger dock att de stöder delstaternas beslut att gå vidare med förbudet.

Beskedet kom på onsdagen sedan ett av koalitionspartierna, det liberala FDP, valt att inte stödja en förbudsprocess.

– Man kan inte förbjuda dumhet, sade Philipp Rösler, ledare för FDP, i samband med beslutet.

I stället, menade Rösler, måste högerextremismen bekämpas med politiska medel.

Beskedet har i veckan mött högljudd kritik från oppositionspartierna och delstatspolitiker. Horst Seehofer, chef för det bayerska kristdemokratiska partiet CSU, anklagade FDP för att bagatellisera högerextremismen i landet. Socialdemokraten Boris Pistorius beklagade beslutet, och menade att kampen mot organiserad högerextremism kräver en "partiöverskridande signal av både enighet och beslutsamhet från alla demokrater".

Tyskland är ett av få länder som på juridisk väg kan förbjuda partier som anses vara antidemokratiska. Myndigheterna har redan försökt att förbjuda NPD en gång. Då, i början av 2000-talet, gick processen i stå efter att det avslöjades att den tyska säkerhetspolisen hade infiltratörer högt upp i partiet.

Frågan fick nytt liv för ett och ett halvt år sedan när terrorcellen Underjordiska nationalsocialister (NSU) avslöjades. NSU visade sig vara skyldig till en mordserie där tio personer, nio affärsföreträdare med invandrarbakgrund och en polis, dödades. Den tyska högerextremismen hamnade åter i fokus och nu krävdes en syndabock – alltså NPD.

Regeringen samt det tyska parlamentets båda kamrar kan var och en för sig fatta beslut om att inleda en förbudsprocess. Parlamentets övre kammare, Förbundsrådet, beslutade i december att gå vidare med processen. Formellt krävs bara att ett av organen går vidare för att Författningsdomstolen ska kunna ta sig an ärendet, men processen bedöms ha större chanser ju större enigheten är.

Regeringen Merkels besked om att inte fatta ett eget beslut kan ses som en ren försiktighetsåtgärd. Därigenom behöver regeringen inte stå vid skampålen i händelse av att förbudsprocessen misslyckas en andra gång. Regeringen säger dock att man kommer att ge Förbundsrådet sitt fulla stöd i processen.

Medan tyska myndigheter diskuterar ett förbud kan NPD mycket väl komma att förgöra sig själva. Partiet är i det närmaste banktrutt och skakas av inre splittring.

NPD:s viceordförande Udo Pastörs besöker i helgen en stor nazistkonferens i Södertälje, organiserad av det svenska nazistpartiet Svenskarnas parti.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA