NPD läcker hemligt material

Publicerad 2013-02-20

Det tyska högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) riskerar att förbjudas. Nu har partiet läckt ett hemligt dokument som ska användas som bevis mot det i den påtänkta processen.

Det handlar om en 136-sidig sammanfattning av det material som hittills sammanställts. Hur partiet kommit över dokumentet är oklart.

- Det är en allvarlig händelse och en avsiktlig torpedering av förbudsprocessen. Det visar att det finns personer även utanför NPD som inte vill att partiet ska förbjudas, säger Holger Stahlknecht, minister i delstaten Sachsen-Anhalt och chef för den arbetsgrupp som sammanställt dokumentet, till Mitteldeutschen Zeitung.

NPD säger sig inte blivit särskilt oroade av bevisen som nämns i dokumentet, vilka de kallar "ett tidigt aprilskämt".

- Vi ser allvarligt på förbudsprocessen, men ser fram emot den med lugn, skriver man i ett pressmeddelande

Materialet är belagt med sekretess och innehåller namn på flera personer, något som riskerar att stjälpa snarare än hjälpa partiet. Det tyska inrikesministeriet undersöker nu om man kan gå vidare med rättsliga åtgärder mot NPD för offentliggörandet.

Debatten om ett eventuellt förbud av NPD har pågått i årtionden. Ett första försök att förbjuda partiet i författningsdomstolen misslyckades 2003 på grund av ett invecklat samarbete mellan partifunktionärer och den tyska säkerhetspolisen. Sedan företrädare för NPD visat sig ha kopplingar till den tyska terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund har frågan nu åter kommit på tapeten. Tysklands delstater har röstade i slutet av förra året för att inleda en ny förbudsprocess

– NPD är basen för den våldsamma extremhögern och ger bränsle till främlingsfientligheten. Deras ideologi bortser från grundläggande mänskliga rättigheter och är antidemokratisk, sa Ralf Jaeger, inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, då till BBC News.

Förbundsregeringen under Angela Merkel tvekar dock om förbudet. Oron grundar sig i en rädsla att återigen misslyckas, något som skulle kunna stärka NPD politiskt.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA