tyskl npd holger apfel

Det tyska högerextrema partiet NPD:s partiledare Holger Apfel har hastigt lämnat alla sin uppdrag. (Foto: Roland Geisheimer/Attenzione.

NPD:s ledare avgår

Publicerad 2013-12-20

Holger Apfel, partiledare för det högerextrema partiet NPD I Tyskland avgår med omedelbar verkan. Utåt talar partiet om att anledningen är att han är utbränd. Den senaste tiden har han fått utstå intern kritik och källor inom partiet tror att Apfels hälsotillstånd är ett svepskäl.

Holger Apfel som varit partiledare för NPD sedan 2011 avgår. Han lämnar även sin plats i Sachsens delstatsparlament. NPD:s vice partiledare Udo Pastör uppger till tysk press att han chockades över Apfels besked. Pastör sade även att han upplevt att Apfel varit "utarbetad". Internt i NPD circulerar dock rykten om att avgången handlar om att Apfel fått utstå hård kritik internt, bland annat för sitt ledarskap, rapporterar Der Spiegel.

NPD har de senaste åren kämpat med sviktande medlemstal. Partiet har haft svårt att att få kandidater att ställa upp vid val. Samtidigt sliter NPD med eknomiska bekymmer. Efter att partiet inte betalat miljonböter som de fick på grund av att de visat upp en bristande redovisning har NPD:s partistöd dragits in. Dessutom pågår en utredning om NPD kan förbjudas.

Ett annat problem för NPD är att konkurrerande högerextrema grupper i Tyskland har lockat till sig missnöjda NPD:are i framförallt den nordliga delen av Nordrhein-Westfalen.

På söndag ska NPD hålla ett möte där Holger Apfels avgång ska diskuteras. Ännu är ingen efterträdare utsedd.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA