tyskl npd holger apfel

Det tyska högerextrema partiet NPD:s partiledare Holger Apfel har hastigt lämnat alla sin uppdrag. (Foto: Roland Geisheimer/Attenzione.

NPD:s ledare avgår

Publicerad 2013-12-20

Holger Apfel, partiledare för det högerextrema partiet NPD I Tyskland avgår med omedelbar verkan. Utåt talar partiet om att anledningen är att han är utbränd. Den senaste tiden har han fått utstå intern kritik och källor inom partiet tror att Apfels hälsotillstånd är ett svepskäl.

Holger Apfel som varit partiledare för NPD sedan 2011 avgår. Han lämnar även sin plats i Sachsens delstatsparlament. NPD:s vice partiledare Udo Pastör uppger till tysk press att han chockades över Apfels besked. Pastör sade även att han upplevt att Apfel varit "utarbetad". Internt i NPD circulerar dock rykten om att avgången handlar om att Apfel fått utstå hård kritik internt, bland annat för sitt ledarskap, rapporterar Der Spiegel.

NPD har de senaste åren kämpat med sviktande medlemstal. Partiet har haft svårt att att få kandidater att ställa upp vid val. Samtidigt sliter NPD med eknomiska bekymmer. Efter att partiet inte betalat miljonböter som de fick på grund av att de visat upp en bristande redovisning har NPD:s partistöd dragits in. Dessutom pågår en utredning om NPD kan förbjudas.

Ett annat problem för NPD är att konkurrerande högerextrema grupper i Tyskland har lockat till sig missnöjda NPD:are i framförallt den nordliga delen av Nordrhein-Westfalen.

På söndag ska NPD hålla ett möte där Holger Apfels avgång ska diskuteras. Ännu är ingen efterträdare utsedd.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.