NSU-rättegången skjuts upp

Publicerad 2013-04-16

Rättegången mot Beate Zschäpe, den enda kända överlevande medlemmen av terrorcellen Underjordiska nationalsocialister, NSU, har skjutits upp till den 6 maj. Processen, som skulle ha inletts i morgon onsdag, försenas för att kunna ge internationell press tillgång till förhandlingarna.

Domstolen i München kritiserades i förra veckan för att man tilldelat pressackrediteringar efter en "först till kvarn"-princip, vilket resulterade i att bland annat turkiska tidningar stängdes ute. Turkiska medier reagerade kraftigt och hotade med legala följder om de inte skulle få tillgång till det uppmärksammade målet, detta sedan åtta av offren i NSU:s mordserie var turkiska invandrare.

Nu skjuts alltså rättegången upp till den 6 maj. Beslutet kom efter att den tyska författningsdomstolen på fredagen fastslog att domstolen måste kunna garantera internationell press ackreditering till förhandlingarna.

"Eftersom förberedelserna för journalister inte kunde vara färdiga till den 17 april skjuts NSU-rättegången upp till den 6 maj", skrev München-domstolen i ett uttalande på måndagen, rapporterar tyska medier.

Författningsdomstolen fastställde att minst tre turkiska och grekiska mediaorganisationer måste få bevaka rättegången.

Terrorcellen NSU, av vilken Beate Zschäpe antas vara den enda överlevande medlemmen, anklagas för att mellan 2000 och 2007 ha dödat åtta turkiska och en grekisk invandrare, samt en polis. Zschäpe står även åtalad för två bombdåd i Köln samt 15 bankrån.

Utöver Zschäpe står fyra andra personer åtalade för att ha hjälpt NSU.
Daniel Vergara

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA