NSU-rättegången skjuts upp

Publicerad 2013-04-16

Rättegången mot Beate Zschäpe, den enda kända överlevande medlemmen av terrorcellen Underjordiska nationalsocialister, NSU, har skjutits upp till den 6 maj. Processen, som skulle ha inletts i morgon onsdag, försenas för att kunna ge internationell press tillgång till förhandlingarna.

Domstolen i München kritiserades i förra veckan för att man tilldelat pressackrediteringar efter en "först till kvarn"-princip, vilket resulterade i att bland annat turkiska tidningar stängdes ute. Turkiska medier reagerade kraftigt och hotade med legala följder om de inte skulle få tillgång till det uppmärksammade målet, detta sedan åtta av offren i NSU:s mordserie var turkiska invandrare.

Nu skjuts alltså rättegången upp till den 6 maj. Beslutet kom efter att den tyska författningsdomstolen på fredagen fastslog att domstolen måste kunna garantera internationell press ackreditering till förhandlingarna.

"Eftersom förberedelserna för journalister inte kunde vara färdiga till den 17 april skjuts NSU-rättegången upp till den 6 maj", skrev München-domstolen i ett uttalande på måndagen, rapporterar tyska medier.

Författningsdomstolen fastställde att minst tre turkiska och grekiska mediaorganisationer måste få bevaka rättegången.

Terrorcellen NSU, av vilken Beate Zschäpe antas vara den enda överlevande medlemmen, anklagas för att mellan 2000 och 2007 ha dödat åtta turkiska och en grekisk invandrare, samt en polis. Zschäpe står även åtalad för två bombdåd i Köln samt 15 bankrån.

Utöver Zschäpe står fyra andra personer åtalade för att ha hjälpt NSU.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro