NSU-rättegången skjuts upp

Publicerad 2013-04-16

Rättegången mot Beate Zschäpe, den enda kända överlevande medlemmen av terrorcellen Underjordiska nationalsocialister, NSU, har skjutits upp till den 6 maj. Processen, som skulle ha inletts i morgon onsdag, försenas för att kunna ge internationell press tillgång till förhandlingarna.

Domstolen i München kritiserades i förra veckan för att man tilldelat pressackrediteringar efter en "först till kvarn"-princip, vilket resulterade i att bland annat turkiska tidningar stängdes ute. Turkiska medier reagerade kraftigt och hotade med legala följder om de inte skulle få tillgång till det uppmärksammade målet, detta sedan åtta av offren i NSU:s mordserie var turkiska invandrare.

Nu skjuts alltså rättegången upp till den 6 maj. Beslutet kom efter att den tyska författningsdomstolen på fredagen fastslog att domstolen måste kunna garantera internationell press ackreditering till förhandlingarna.

"Eftersom förberedelserna för journalister inte kunde vara färdiga till den 17 april skjuts NSU-rättegången upp till den 6 maj", skrev München-domstolen i ett uttalande på måndagen, rapporterar tyska medier.

Författningsdomstolen fastställde att minst tre turkiska och grekiska mediaorganisationer måste få bevaka rättegången.

Terrorcellen NSU, av vilken Beate Zschäpe antas vara den enda överlevande medlemmen, anklagas för att mellan 2000 och 2007 ha dödat åtta turkiska och en grekisk invandrare, samt en polis. Zschäpe står även åtalad för två bombdåd i Köln samt 15 bankrån.

Utöver Zschäpe står fyra andra personer åtalade för att ha hjälpt NSU.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA