ukip

Valpropaganda för UK Independence Pary, UKIP inför det engelska lokalvalet. Foto Hampus Andersson/Expo

Nya rasistskandaler i UKIP

Publicerad 2013-05-13

Den nyvalda kommunpolitiker Eric Kitson i det högerpopulistiska partiet UKIP utreds av partiet efter att på Facebook ha uttryckt sig rasistiskt om judar och muslimer. Den senaste tiden har UKIP drabbats av en rad rasistiska skandaler.

Eric Kitson som valts in i Stourport-on-Severn, en kommun i norra England har på sin Facebooksida lagt ut en nidbild på en muslim som grillas på spett över ett bokbål med Koraner. På hans Facebook har även antisemitiska påståenden publicerats om att bankdynastin Rothschild kontrollerade Nazityskland och Adolf Hitler.

På sin sida krävde han också en folkomröstning om att deportera "sex miljoner invandrare och flyktingar", rapporterar Mirror News.

När Kitson firade att han valts in i kommunfullmäktige sa han om en muslimsk kvinna "Häng alla. Ställ frågor senare". Kitson har även föreslagit att UKIP:s partiledare Nigel Farage ska ta sig en funderare över samarbete med det högerextrema och rasistiska partiet British National Party, BNP.

Farage har flera gånger tagit avstånd från BNP och gjort en sak av att UKIP är det enda parti som vägrar före detta BNP-anhängare medlemskap.

Innan det engelska lokalvalet för två veckor sedan frågade Expo Idag Nigel Farage om han var orolig för att många som valdes in senare skulle komma ut som öppna rasister.

– Jag tror inte att det kommer att hända. Om det händer tar vi hand om det då. Folk vet att de inte är välkomna om de tar sig an de här frågorna från ett rasistperspektiv. Vi vill inte ens ha dem som medlemmar, sa han då.

Den senaste tiden har dock partiet drabbats av flera rasistskandaler. Inför valet drog tre personer tillbaka sin kandidatur. En för att tidigare ha varit medlem i BNP, en annan för kopplingar till högerextrema National Front och en tredje för att ha "gillat" muslimfientliga English Defence League på Facebook.

Samma vecka som lokalvalet, avslöjades ytterligare en kandidat som skrivit rasistiska kommentarer på Facebook.

Eric Kitson utreds nu av UKIP.

– Om anklagelserna visar sig vara sanna så skulle det innebära att Mr Kitson inte är lämplig som företrädare för UKIP och hans medlemskap i partiet ses över, säger en talesperson för UKIP till Mirror News.

UKIP gjorde succé i det engelska lokalvalen och fick stöd av en fjärdedel av väljarna och tog 139 platser. Partiet gick till val på en politik mot EU och invandring.
Robin Folkö, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA