Nya Tider beviljas miljoner i presstöd

Publicerad 2013-10-02

Den högerextrema tidningen Nya Tider har beviljats presstöd på nära 1,7 miljoner kronor för 2013. Tidningen får även retroaktivt stöd för de sista månaderna under 2012. Presstödsnämnden har även fattat sitt slutgiltiga beslut att bevilja Nationell Idag presstöd.

På onsdagen offentliggjorde presstödsnämnden sitt beslut att bevilja Nya Tider presstöd på 1 679 000 kronor för perioden januari till december 2013. Tidningen får även retroaktivt stöd på 209 875 kronor för 20 november till 31 december 2012.

Nya Tider drivs av den tidigare redaktionen i Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. De startade tidningen efter en utdragen internkonflikt i Nationell Idag. Bland annat anklagade Nationaldemokraternas partiledare, Marc Abramsson, den dåvarande chefredaktören för Nationell Idag, Vávra Suk, för förskingring. Suk är nu chefredaktör för Nya Tider.

Presstödsnämnden har också fattat ett slutgiltigt beslut att Nationell Idag har haft rätt till ett presstöd på nästan 1,7 miljoner kronor för 2013. Bland skribenterna på Nationell idag återkommer den uteslutna sverigedemokraten Mattias From som slängdes ut ur partiet med motiveringen att han " ger stöd åt antisemitiska och konspiratoriska idéer". From hade skrivit på sin blogg att "SDU-ledningen hamnat i en konflikt med sionisterna inom moderpartiet". Han hävdade även att partiet tagit parti för Israel och bortsett från den "nationalistiska grundprincipen om alla folks rätt till ett eget land".
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.