Nytt polisregister över romer

Publicerad 2013-09-24

Skånepolisen har ytterligare ett register över romer i sin databas. Det avslöjar Dagens Nyheter. Liksom det register som uppmärksammades igår innefattar det nya registret romska barn och människor utan koppling till kriminalitet.

På måndagen väckte avslöjandet att 4029 romer hamnat i Skånepolisen register fördömanden från politiker och människorättsorganisationer. I Stockholm och Malmö hölls demonstrationer.

Igår sade Skånepolisens biträdande chef för länskriminalen Petra Stenkulla att ingenting tyder på att de har fler liknande register. I själva verket har Skånepolisen ytterligare ett register i mappen "kringresande". Det innehåller 997 namn skriver Dagens Nyheter. Även där har romer registrerats urskiljningslöst med personuppgifter och släktband vare sig de är barn, gamla eller ostraffade. 106 av de kartlagda är barn under tio år. De yngsta är två år.

Till Aftonbladet säger en före detta spaningschef att registret över romer fanns redan 2005. Han hävdar att registret varit väl förankrat och att högt uppsatta polismän kände till det såväl som Skatteverket.

Så tidigt som 1998 hade Skånepolisen ett register över romer som myndigheten då kallade "zigenare". Till Sydsvenskan sa en kriminalinspektör då att registret inte var officiellt men fungerade som ett "arbetsredskap. Han sade även att polisen dessutom förde statistik över andra grupper som ansågs "brottsbenägna", citerar Dagens Nyheter.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.