Ökning av antimuslimska attacker i England

Publicerad 2013-05-27

Antalet antimuslimska incidenter har mer än tiofaldigats sedan det brutala mordet på soldaten Lee Rigby i stadsdelen Woolwich i London i onsdags, uppger organisationen Faith Matters. Samtidigt kraftsamlar landets högerextrema organisationer.

Den antimuslimska organisationen English Defence League, EDL, lyckades samla fler än 1 500 demonstranter till en demonstration i nordengelska Newcastle på lördagen. Demonstrationen var planerad som en protest mot planerna på en muslimsk skola i staden. Mordet på Lee Rigby gav emellertid bränsle åt de antimuslimska strömningarna och resulterade i fler än tre gånger så många personer deltog mot vad som ursprungligen beräknats. Demonstranterna skanderade "Vems gator? Våra gator!" och "RIP Lee Rigby". En demonstrant bar på en skylt med texten "Taliban Hunting Club".

Polisen grep drygt 20 personer före och under demonstrationen, misstänkta för fylla och vandalism. Tre personer kunde gripas innan demonstrationen misstänkta för att ha publicerat rasistiska inlägg på Twitter.

– De flesta gripandena kunde göras innan demonstrationen och var en del av vår proaktiva strategi för att hålla störningar nere, säger polischefen Gary Calvert till BBC.

Högerextrema British National Party, BNP, har annonserat att man tänker demonstrera i Woolwich nästa helg. Partiledaren Nick Griffin orsakade en storm av protester och avsky på Twitter efter att han skrivit att de två förövarna borde "rullas i grishud och skjutas igen".

– Har skräcken i Woolwich väckt dig också? Anslut dig till det brittiska motståndet, sade Griffin i ett videotal på lördagen.

Både BNP och EDL är kraftigt försvagade efter inre stridigheter och avhopp. Sunder Katwala, chef för tankesmedjan British Future menade att:

– Chanserna att BNP och EDL kan använda händelserna i Woolwich för att återhämta sig politiskt är små, men deras aktiviteter leder ofta till våld.

Organisationerna anklagas av muslimska ledare för att försöka sko sig på mordet och att underblåsa rasistiska strömningar. I ett gemensamt uttalandet kallade fler än 100 imamer mordet på Lee Rigby för ett "vidrigt illdåd" som inte var värt "någonting annat än avsky".

"De hatfyllda individerna bakom sådana attacker önskar att polarisera och slita isär vårt fantastiska land för sina egna syften. De borde isoleras och ställas inför lagens fulla kraft.", skrev man.

Organisationen Faith Matters, som bevakar och rapporterar antimuslimska incidenter i landet, uppgav att antalet rapporterade incidenter mer än tiofaldigats sedan onsdagens mord. Innan mordet mottog organisationen mellan fyra och sex samtal om dagen. Inom loppet av 48 timmar efter mordet hade de mottagit över 140 samtal.

Fiyaz Mughal, chef för organisationen, sade att han var orolig för den geografiska spridningen på incidenterna, som kom från hela landet.

– För det andra är några av dem rätt aggressiva, väldigt fokuserade, väldigt aggressiva attacker. För det tredje är det också mycket aktivitet online, något som tyder på att incidenterna och attackerna mot institutioner och platser där muslimer samlas koordineras.

Enligt organisationen har ett tiotal moskéer utsatts för vandalism. Bland annat kastade någon in bensinbomber genom fönstret till moskén i Grimsby, Lincolnshire, på torsdagen.

Flera personer har också gripits för att att ha uppmanat till religiöst hat på olika Internetforum.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA