Ökning av antisemitiska attacker under 2012

Publicerad 2013-04-10

Det antisemitiska våldet ökade under 2012, skriver israeliska forskare i en rapport som släpptes på söndagen, rapporterar AP.

Rapporten ges årligen ut av forskare vid universitetet i Tel Aviv. Efter att under två år kunnat se en nedgång i antalet antisemitiska incidenter noterar forskarna nu en uppgång på 30 procent.

Under 2012 skedde 686 incidenter i 34 länder, vilket är en ökning från 2011, då 526 fall rapporterades. Det handlar om fysiskt våld mot människor och vandalism mot synagogor och kyrkogårdar. 273, eller 40 procent av attackerna var riktade mot människor.

För fyra år sedan kunde forskarna se hur Israels attacker på Gaza var kopplade till en ökning av attacker på judar i Europa. Också i årets rapport hittar forskarna ett samband med Israels krigföring, men det är betydligt svagare.

Då var kopplingen desto starkare mellan ökningen i antalet antisemitiska incidenter och de uppmärksammade dödsskjutningarna i franska Toulouse förra året, då terroristen Mohammed Merah dödade sju personer, bland annat tre judiska barn och en rabbin. I Frankrike fördubblades nästan attackerna på judar efter Merahs vansinnesdåd.

– Det här visar att viljan att skada judar är djupt rotad, oavsett vad som händer i Mellanöstern, säger Roni Stauber, chef för forskningsprojektet, till AP.

Forskarna ser också ett samband mellan förra årets antisemitiska incidenter och framväxten av högerextrema partier i Europa.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA