Ökning av antisemitiska attacker under 2012

Publicerad 2013-04-10

Det antisemitiska våldet ökade under 2012, skriver israeliska forskare i en rapport som släpptes på söndagen, rapporterar AP.

Rapporten ges årligen ut av forskare vid universitetet i Tel Aviv. Efter att under två år kunnat se en nedgång i antalet antisemitiska incidenter noterar forskarna nu en uppgång på 30 procent.

Under 2012 skedde 686 incidenter i 34 länder, vilket är en ökning från 2011, då 526 fall rapporterades. Det handlar om fysiskt våld mot människor och vandalism mot synagogor och kyrkogårdar. 273, eller 40 procent av attackerna var riktade mot människor.

För fyra år sedan kunde forskarna se hur Israels attacker på Gaza var kopplade till en ökning av attacker på judar i Europa. Också i årets rapport hittar forskarna ett samband med Israels krigföring, men det är betydligt svagare.

Då var kopplingen desto starkare mellan ökningen i antalet antisemitiska incidenter och de uppmärksammade dödsskjutningarna i franska Toulouse förra året, då terroristen Mohammed Merah dödade sju personer, bland annat tre judiska barn och en rabbin. I Frankrike fördubblades nästan attackerna på judar efter Merahs vansinnesdåd.

– Det här visar att viljan att skada judar är djupt rotad, oavsett vad som händer i Mellanöstern, säger Roni Stauber, chef för forskningsprojektet, till AP.

Forskarna ser också ett samband mellan förra årets antisemitiska incidenter och framväxten av högerextrema partier i Europa.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA