Ökning av antisemitiska attacker under 2012

Publicerad 2013-04-10

Det antisemitiska våldet ökade under 2012, skriver israeliska forskare i en rapport som släpptes på söndagen, rapporterar AP.

Rapporten ges årligen ut av forskare vid universitetet i Tel Aviv. Efter att under två år kunnat se en nedgång i antalet antisemitiska incidenter noterar forskarna nu en uppgång på 30 procent.

Under 2012 skedde 686 incidenter i 34 länder, vilket är en ökning från 2011, då 526 fall rapporterades. Det handlar om fysiskt våld mot människor och vandalism mot synagogor och kyrkogårdar. 273, eller 40 procent av attackerna var riktade mot människor.

För fyra år sedan kunde forskarna se hur Israels attacker på Gaza var kopplade till en ökning av attacker på judar i Europa. Också i årets rapport hittar forskarna ett samband med Israels krigföring, men det är betydligt svagare.

Då var kopplingen desto starkare mellan ökningen i antalet antisemitiska incidenter och de uppmärksammade dödsskjutningarna i franska Toulouse förra året, då terroristen Mohammed Merah dödade sju personer, bland annat tre judiska barn och en rabbin. I Frankrike fördubblades nästan attackerna på judar efter Merahs vansinnesdåd.

– Det här visar att viljan att skada judar är djupt rotad, oavsett vad som händer i Mellanöstern, säger Roni Stauber, chef för forskningsprojektet, till AP.

Forskarna ser också ett samband mellan förra årets antisemitiska incidenter och framväxten av högerextrema partier i Europa.
Robin Folkö

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.