genre forintelsen minne

På dessa platser hedras Förintelsens offer

Publicerad 2013-01-24

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Samma datum 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Expo Idag har sammanställt flera av aktiviteterna som sker runt om i Sverige.

I Stockholm hedras Förintelsens offer på Raoul Wallenbergs torg. Mellan kl 12 och 18 finns möjlighet att tända ljus och ta del av en utställning.
16:00-16:30 hålls en officiell ceremoni där integrationsminister Erik Ullenhag och överintendenten för Forum för levande historia, Eskil Franck håller tal.

I Göteborg uppmärksammas dagen vid Göteborgs Universitet vid Vasaparken från kl 14:00 till 16:10. Förintelsens offer hedras med musik och flera tal. Bland andra talar Jonathan Leman från Expo utbildning och prorektorn för Göteborgs universitet Helena Lindholm Schultz.

På stadsbiblioteket i Malmö hålls seminarium med tema "Förintelsen i litteraturen – Avtryck i Sverige" med start kl 13:00. I Malmös synagoga uppmärksammas dagen kl 15:00. På kvällen kl 19:00 bjuder Romska kulturcentret in till en minnesstund.

En fullständig lista över aktiviteter i fler delar av Sverige som hålls den 27 januari finns på Forum för Levande Historia.

Omkring sex miljoner judar dog under Förintelsen i ett systematiskt försök från Hitlerregimen att utrota hela folkgruppen. Även romer, homosexuella och oliktänkande förföljdes och mördades av nazisterna. 2005 deklarerade FN 27 januari som en internationell minnesdag. 1999 blev den 27 januari nationell minnesdag i Sverige.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA