genre forintelsen minne

På dessa platser hedras Förintelsens offer

Publicerad 2013-01-24

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Samma datum 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Expo Idag har sammanställt flera av aktiviteterna som sker runt om i Sverige.

I Stockholm hedras Förintelsens offer på Raoul Wallenbergs torg. Mellan kl 12 och 18 finns möjlighet att tända ljus och ta del av en utställning.
16:00-16:30 hålls en officiell ceremoni där integrationsminister Erik Ullenhag och överintendenten för Forum för levande historia, Eskil Franck håller tal.

I Göteborg uppmärksammas dagen vid Göteborgs Universitet vid Vasaparken från kl 14:00 till 16:10. Förintelsens offer hedras med musik och flera tal. Bland andra talar Jonathan Leman från Expo utbildning och prorektorn för Göteborgs universitet Helena Lindholm Schultz.

På stadsbiblioteket i Malmö hålls seminarium med tema "Förintelsen i litteraturen – Avtryck i Sverige" med start kl 13:00. I Malmös synagoga uppmärksammas dagen kl 15:00. På kvällen kl 19:00 bjuder Romska kulturcentret in till en minnesstund.

En fullständig lista över aktiviteter i fler delar av Sverige som hålls den 27 januari finns på Forum för Levande Historia.

Omkring sex miljoner judar dog under Förintelsen i ett systematiskt försök från Hitlerregimen att utrota hela folkgruppen. Även romer, homosexuella och oliktänkande förföljdes och mördades av nazisterna. 2005 deklarerade FN 27 januari som en internationell minnesdag. 1999 blev den 27 januari nationell minnesdag i Sverige.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.