Pappa utsatt för hatbrott får skyddat boende

Publicerad 2013-09-11

På söndagskvällen förra veckan blev en pappa och hans son attackerade av en grupp. Gärningsmännen kränkte pappan flera gånger på grund av hans hudfärg. De försökte sedan kasta ner honom från en bro. Nu finns det en hotbild mot mannens familj som har fått skyddat boende.

- När jag hade fått slaget i nacken försökte jag slå tillbaka på mannen men kvinnorna tog tag i mina kläder och höll fast mig. Jag kom inte loss och kunde inte skydda mig när de slog. Min son satt på marken och grät och såg alltihop, säger mannen, till Expressen om attacken han utsattes för i helgen.

Mannen var på väg till en lekplats med sin 1,5 årige son. På en fem meter hög gångbro stötte de på en man och tre kvinnor. Sällskapet sa åt pappan att försvinna och mannen i sällskapet sparkade undan sonens leksak varpå pappan frågade vad de höll på med.

- Bron är bred så det fanns plats att mötas. Men de kallade mig "din svarte jävel" och sådant, och sa att de skulle döda både mig och min son om vi inte försvann, berättar mannen för Expressen.

Gärningsmannen tog tag om pojkens huvud, slängde honom på marken och hotade att döda pojken. När pappan försökte skydda sonen gav de sig på pappan istället. Sex andra personer kom inrusande och gav sig också på honom. Pappan säger att han har sett några av dem i området tidigare. Pappan, ursprungligen från Gambia, flyttade till området med sin sambo och son förra hösten.

- Vi har bara blivit vänligt bemötta i Sverige och trivs väldigt bra. Detta är det första negativa som har hänt, säger mannen till Expressen.

Polisinformatör Linda Pleym säger att familjen har fått skyddat boende efter misshandeln eftersom det finns en hotbild mot dem. Polisen anser att det rör sig om ett hatbrott och brottsrubriceringen är för närvarande grov misshandel.

Polisen har fått många anonyma tips om vilka gärningsmännen kan vara. Ett problem är dock att de flesta vill tipsa anonymt. Alla gärningsmän hann fly från brottsplatsen.

- Vi har inte fått in vittnesuppgifter i den mängd som vi hade trott, säger polisinformatör Linda Pleym till Sydsvenskan.

Det finns i dagsläget ingen misstänkt men en åklagare har tagit över förundersökningen.

På söndag eftermiddag anordnas i Malmö en manifestation mot hatbrott och rasism som utgår från bron.
Sumbu Temo

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.