Partistöd till NPD stoppas

Publicerad 2013-02-25

Tyska Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, blir utan det statliga partibidraget för delar av 2012. Det beslutades på lördagen efter att partiet slarvat med redovisningen och därefter inte betalat böter i miljonklassen.

Den tyska förbundsdagen ställde på lördagen in allt statligt stöd till det högerextrema partiet NPD. Anledningen är att partiet inte betalat 11,3 miljoner kronor i skadestånd som man ålagts betala efter att ha slarvat med sin ekonomiska redovisning.

Tyska partier får 7,5 kronor för varje röst de får i val till regionala, federala eller EU-val. Bidraget sänks till 6,5 kr kronor per röst om partiet får mer än fyra miljoner röster. Dessutom tillkommer andra bidrag. NPD skulle ha fått ett bidrag på över en miljon kronor för det sista kvartalet 2012, pengar man nu alltså blir utan.

Partistödet är viktiga för NPD, som befinner sig i konstant ekonomisk kris. Enligt Spiegel Online fick partiet ut närmare tolv miljoner kronor i statligt bidrag 2011, vilket var 41,9 procent av partiets totala inkomst. Partiet hade redan då stora skulder. Enligt redovisningsredogörelsen för 2011 hade man skulder på mer än 8,5 miljoner kronor.

I slutet av förra året röstade den tyska senaten, Bundesrat, om att inleda en process för att förbjuda partiet. Huruvida processen blir av eller inte är dock upp till regeringen, som väntas ta det slutliga beslutet i frågan under året.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA