Polisen utreder hatbrott mot kvinna

Publicerad 2013-06-25

En 23-årig kvinna misshandlades förra veckan i Oskarshamn på grund av att hon var svensk. Polisen utreder hatbrott.

Kvinnan mötte förre måndagen tre män som frågade om hon var svensk. När hon svarade att hon var det blev hon slagen till marken. Männen ska ha sagt till kvinnan "Välkommen till Sverige. Det är vårt land nu inte ditt.", rapporterar Östran.

– Vi utreder detta som hatbrott eftersom gärningsmannen ska ha gjort detta motiverat av någons hudfärg, nationalitet eller sexuell läggning, säger Johan Bruun, presstalesman för polisen i Kalmar till Expo Idag.

Ärendet ligger nu hos polisen. Bruun uppger att han inte känner till att polisen fått in något liknande fall tidigare.

– Det är vanligare åt andra hållet, säger han.

Överfallet i Oskarshamn har fått stor uppmärksamhet i högerextrema medier. Nazistiska Svenskarnas parti har i sin nättidning publicerat en intervju med kvinnan.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.