Polisen utreder hatbrott mot kvinna

Publicerad 2013-06-25

En 23-årig kvinna misshandlades förra veckan i Oskarshamn på grund av att hon var svensk. Polisen utreder hatbrott.

Kvinnan mötte förre måndagen tre män som frågade om hon var svensk. När hon svarade att hon var det blev hon slagen till marken. Männen ska ha sagt till kvinnan "Välkommen till Sverige. Det är vårt land nu inte ditt.", rapporterar Östran.

– Vi utreder detta som hatbrott eftersom gärningsmannen ska ha gjort detta motiverat av någons hudfärg, nationalitet eller sexuell läggning, säger Johan Bruun, presstalesman för polisen i Kalmar till Expo Idag.

Ärendet ligger nu hos polisen. Bruun uppger att han inte känner till att polisen fått in något liknande fall tidigare.

– Det är vanligare åt andra hållet, säger han.

Överfallet i Oskarshamn har fått stor uppmärksamhet i högerextrema medier. Nazistiska Svenskarnas parti har i sin nättidning publicerat en intervju med kvinnan.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA