Polisens infiltratör ska ha bildat tysk KKK-avdelning

Publicerad 2013-02-06

En man med uppdrag inom den tyska säkerhetspolisen ska ha startat upp en tysk underavdelning till Ku Klux Klan (KKK) och därefter aktivt rekryterat nya medlemmar till organisationen. Det skriver tyska medier i dag.

Historien är den senaste kring utredningen av den tyska terrortrion NSU, Nationalsozialistischer Untergrund. Det var i slutet av 2011 som två av trions medlemmar, Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt, hittades ihjälskjutna i en utbränd husvagn i tyska Thüringen. Polisen följde spåret att Mundlos först skjutit Böhnhardt och sedan tagit sitt eget liv. Strax därefter överlämnade sig trions tredje kända medlem, Beate Zschäpe, frivilligt till polisen. Ett digert bevismaterial visade på att trion under en tioårsperiod gjort sig skyldig till bland annat tio mord och 14 bankrån.

I den påföljande utredningen har den tyska säkerhetstjänsten roll kommit att ifrågasättas, då säkerhetspolisens infiltratörer visat sig ingå i den krets av personer som stod terrortrion nära.

Nu har tyska Süddeutsche Zeitung (SZ) kommit över dokument som visar på att en av infiltratörerna på eget bevåg startat upp och därefter drivit en tysk underavdelning till amerikanska Ku Klux Klan, kallad "the European White Knights of the Ku Klux Klan". Mannen kallade sig Ryan Davis och ska i början av 2000-talet ha byggt upp en KKK-gren i tyska Schwäbisch-Hall. Davis ska enligt SZ ha fått utbildning inom KKK i Mississippi och där ha utnämnts till "Grand Dragon", eller Klanförare, för Tyskland. Han ska därefter under en treårsperiod drivit underavdelningen och rekryterat nya medlemmar till organisationen.

Hans överordnade på säkerhetspolisen ska först inte ha känt till hans sidoverksamhet, utan först senare genom en annan infiltratör fått reda på vad som pågick. Infiltratören, kallad "Corelli" När Davis därefter konfronterades med uppgifterna ska han ha förnekat allt, vilket ledde till att säkerhetspolisen sade upp sitt samarbete med Davis. Detta hindrade dock inte Davis att fortsätta som ledare för KKK-avdelningen, något han fortsatte med fram till 2003.

I nuläget säger sig den tyska säkerhetspolisen sig inte kunna kommentera detaljer i ärendet.
Robin Folkö

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.