Politiskt motiverade attentat i Bohuslän

Publicerad 2013-11-05

Sprängladdningar på två bilar detonerade natten till tisdagen. De senaste dagarna har tre politiskt aktiva attackerats i Bohuslän varav två är medlemmar i Sverigedemokraterna. Polisen tror att attentaten är politiskt motiverade.

Det är två medlemmar i Sverigedemokraterna och en medlem i nazistiska Svenskarnas parti som de två senaste dagarna utsatts för brott.

Det första larmet kom in till polisen natten till måndagen. Efter att en sverigedemokrats hem i norra Bohuslän utsatts för skadegörelse. Polisen uppger till Aftonbladet att en ruta krossats, och att ett budskap klottrats på ytterdörren. Två bilar hade också utsatts för klotter.

Natten till tisdagen inkom ett larm i Uddevalla efter att en sprängladdning som fästs på en bil detonerat. Polisen uppger att det handlat om en mindre laddning och att en ruta på bilen krossats. Bilen tillhörde en medlem i Sverigedemokraterna. Även hans hus har utsatts för skadegörelse och ett budskap har klottrats på dörren.

Polisen kopplar samman dåden med en annan sprängladdning som detonerade på en bil i södra Dalsland. Även i detta fall rörde det sig om en mindre smäll som skadade bilen. Enligt Aftonbladet tillhörde bilen en medlem i nazistiska Svenskarnas parti.

Polisen är förtegen kring detaljer runt attackerna, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha klottrats "AFA ser dig " på åtminstone en av sverigedemokraternas hem.

Polisen ser allvarligt på händelserna och betraktar dem som ett hot mot åsikts- och yttrandefriheten och landets demokrati. Brotten utreds som en särskild händelse vilket innebär att polisen sätter in stora resurser för att lösa fallen.

Ingen av de som utsatts för attackerna ska ha haft förtroendeuppdrag utan endast varit medlemmar i sina respektive partier.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.