Politiskt motiverade attentat i Bohuslän

Publicerad 2013-11-05

Sprängladdningar på två bilar detonerade natten till tisdagen. De senaste dagarna har tre politiskt aktiva attackerats i Bohuslän varav två är medlemmar i Sverigedemokraterna. Polisen tror att attentaten är politiskt motiverade.

Det är två medlemmar i Sverigedemokraterna och en medlem i nazistiska Svenskarnas parti som de två senaste dagarna utsatts för brott.

Det första larmet kom in till polisen natten till måndagen. Efter att en sverigedemokrats hem i norra Bohuslän utsatts för skadegörelse. Polisen uppger till Aftonbladet att en ruta krossats, och att ett budskap klottrats på ytterdörren. Två bilar hade också utsatts för klotter.

Natten till tisdagen inkom ett larm i Uddevalla efter att en sprängladdning som fästs på en bil detonerat. Polisen uppger att det handlat om en mindre laddning och att en ruta på bilen krossats. Bilen tillhörde en medlem i Sverigedemokraterna. Även hans hus har utsatts för skadegörelse och ett budskap har klottrats på dörren.

Polisen kopplar samman dåden med en annan sprängladdning som detonerade på en bil i södra Dalsland. Även i detta fall rörde det sig om en mindre smäll som skadade bilen. Enligt Aftonbladet tillhörde bilen en medlem i nazistiska Svenskarnas parti.

Polisen är förtegen kring detaljer runt attackerna, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha klottrats "AFA ser dig " på åtminstone en av sverigedemokraternas hem.

Polisen ser allvarligt på händelserna och betraktar dem som ett hot mot åsikts- och yttrandefriheten och landets demokrati. Brotten utreds som en särskild händelse vilket innebär att polisen sätter in stora resurser för att lösa fallen.

Ingen av de som utsatts för attackerna ska ha haft förtroendeuppdrag utan endast varit medlemmar i sina respektive partier.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA