Prideparad stoppad i Belgrad

Publicerad 2013-10-01

En prideparad som skulle hållas Belgrad har ställts in med hänvisning till säkerheten. Det är tredje gången i rad som paraden stoppas.

Serbiens premiärminister Ivica Dačić meddelade i lördags att paraden skulle ställas in. Han säger att beslutet inte är ett tecken för "att kapitulera för huliganerna" och att han "förstår att alla reaktioner blir negativa, men att säkerheten är viktigast".

Belgrad har inte haft en prideparad sedan paraden 2010 omgärdades av våldsamheter från högerextremister och homofoba grupper och slutade med över 100 personer skadade.

Serbien har varit kandidatland till EU sedan 2012 och paraden kunde ha varit ett steg mot förhandlingarna.

- Det är tre reformer EU vill se hos Serbien: Det ena är att prideparaden blir av, att landet visar en mognad vad gäller att respektera yttrandefrihet och mötesfrihet. Det andra är reformer i rättsstaten, och det tredje att pressfriheten och mediernas frihet säkras, sade Elisabeth Ohlsson och paradens planerade huvudtalare till TT.

Under fredagen höll nationalister en stor anti- gaymanifestation i Belgrad, som övervakades av kravallpoliser.

Runt 6500 poliser hade, enligt RFSL, i uppdrag att hålla ordning på prideparaden som skulle hållas i lördags.

- Premiärministerns uttalanden är förstås bara bortförklaringar. Polisen säger sig vara förberedda och har uttalat att de skulle kunna hantera säkerheten. Även polisens fackförbund har agerat mot premiärministerns homofoba uttalanden tidigare under veckan. Polisen skulle ha 6500 poliser på plats och helt omringa parken där paraden skulle avslutas för att skydda deltagarna. Detta är uteslutande, och utan tvekan ett politiskt beslut, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL, till TT.

Efter beskedet om att paraden stoppats uppstod en spontan parad med 200- 300 deltagare sent på fredagskvällen. Paraden varade i runt tio minuter och slutade vid regeringsbyggnaden i staden.

- Det var ett hundratal poliser där, men de gjorde ingenting utan lät dem marschera, säger Ulrika Westerlund.
Sumbu Temo

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA