Protester mot samkönade äktenskap i Frankrike

Publicerad 2013-01-15

I söndags hölls stora protester mot en planerad lagändring om att legalisera samkönade äktenskap och adoptioner. Över 340 000 mötte upp för att protestera mot lagen som mött motstånd inom både vänstern och högern och retoriken har från och till varit hård.

Ärkebiskopen i Paris, kardinal Andre Vingt-Trois sa förra året att den planerade lagen är ett "svek" som kommer att sätta hela landet i gungning. En av Paris borgmästare, Francois Lebel, hävdade att lagändringen kommer att leda till incest och polygami.

Motståndet mot samkönade äktenskap och ett nytt regelverk för adoption är utbrett inom religiösa grupper, men även högerextremister har gett sig in i debatten. Front National har tagit ställning mot förslaget. I partiet har även internkritik lyfts mot partiledaren Marine Le Pen för att hon inte anses ha tagit tillräckligt avstånd från förslagen. Kritiken rör också att hon inte medverkat vid de stora demonstrationerna.

Front National har profilerat sig som ett antimuslimskt parti. Bedömare menar att anledningen till att partiet hållit en relativt låg profil i frågan kring samkönade äktenskap beror på att de försöker locka till sig hbt-vänliga väljare.

Flera topp-politker i Front National fanns dock representerade vid protesterna i Paris. Även det engelska högerextrema partiet British National Party partiledare Nick Griffin deltog på protesterna. Griffin är även kollega till Front National-politikern Bruno Gollnisch i Europaparlamentet och är med i den allians för europeiska nationella rörelser som Gollnisch var med och grundade, och fortfarande är en del av, trots att Front National inte längre deltar.

Partiets generalsekreterare Nicholas Bay försäkrade dock att Front National inte har några officiella kontakter med Griffin, och sade även att Front National inte delar Griffins åsikter på flera punkter.

Den franska regeringen är trots helgens protester fast övertygad om att en lagändring behövs. Regeringens taleskvinna Najat Vallaud-Belkacem säger till Reuters att regeringen "kommer att genomföra reformen" och att det är ett "historiskt framsteg som inte handlar om en seger för ett läger utan för hela samhället".

Opinionsundersökningar tyder på att en majoritet av fransmännen är för de planerade lagändringarna.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA