counterjihad pamela geller

Pamela Geller på ett antimuslimskt möte i Stockholm 2012, där hon hyllade den våldsamma organisationen English Defence League. (Foto Expo)

Rabbiner protesterar mot antimuslimsk talare

Publicerad 2013-04-11

En synagoga i New York har bjudit in antimuslimen Pamela Geller att tala på ett möte. Geller är en amerikansk profil i den antimuslimska miljön. Det har fått två rabbiner att ta kraftigt avstånd och uppmana ledningen att dra tillbaka inbjudan.

"Vi är besvikna över att Pamela Geller har bjudits in. Hon har under lång tid spridit hatfulla antimuslimska åsikter som syftar till att splittra amerikanska muslimer och judar istället för att ena dem, skriver Rabbinerna Michael White och Jerome Davidson i den amerikanska tidningen The Jewish Week.

Pamela Geller är en profil i den antimuslimska så kallade "counterjihad-miljön". Hon ligger bland annat bakom Stop islamization of Nations. Sedan 2005 har hon drivit en antimuslimsk blogg som bland annat saluför konspirationsteorier. USA:s president Barack Obama påstås vara under "muslimskt inflytande". Geller hävdar även att Obama sagt att han vill att "jihad ska segra i USA". Pamela Geller och hennes blogg har citerats i Anders Behring Breiviks manifest.

Den 14 april ska Geller tala i synagogan Great Neck i New York. Något som väckt protester.

"Vi värnar våra relationer och vår vänskap med det lokala muslimska samfundet" skriver rabbinerna i debattartikeln. "Våra samfund har brutit bröd tillsammans, studerat tillsammans. Vi har engagerat oss i sociala projekt tillsammans och våra barn har lärt av varandra."

Artikeln avlutas med en uppmaning till ledningen för synagogan i Great Neck att noga överväga sitt beslut att låta Geller tala och frågar sig själva "varför de ger en plattform till någon som har vigt sitt liv till att förtala andra amerikaner och olika abrahamitiska religioner."

Uppdatering 130411:

Synagogan i Great Neck har ställt in eventet med Pamela Geller. Ledningen hänvisar till att säkerheten inte kan garanteras på grund av medieexponeringen. De skriver att de inte vill utsätta sina församlingsmedlemmar för fara, trots "att det kan avleda uppmärksamheten från en potentiellt viktig röst i debatten".
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA