counterjihad pamela geller

Pamela Geller på ett antimuslimskt möte i Stockholm 2012, där hon hyllade den våldsamma organisationen English Defence League. (Foto Expo)

Rabbiner protesterar mot antimuslimsk talare

Publicerad 2013-04-11

En synagoga i New York har bjudit in antimuslimen Pamela Geller att tala på ett möte. Geller är en amerikansk profil i den antimuslimska miljön. Det har fått två rabbiner att ta kraftigt avstånd och uppmana ledningen att dra tillbaka inbjudan.

"Vi är besvikna över att Pamela Geller har bjudits in. Hon har under lång tid spridit hatfulla antimuslimska åsikter som syftar till att splittra amerikanska muslimer och judar istället för att ena dem, skriver Rabbinerna Michael White och Jerome Davidson i den amerikanska tidningen The Jewish Week.

Pamela Geller är en profil i den antimuslimska så kallade "counterjihad-miljön". Hon ligger bland annat bakom Stop islamization of Nations. Sedan 2005 har hon drivit en antimuslimsk blogg som bland annat saluför konspirationsteorier. USA:s president Barack Obama påstås vara under "muslimskt inflytande". Geller hävdar även att Obama sagt att han vill att "jihad ska segra i USA". Pamela Geller och hennes blogg har citerats i Anders Behring Breiviks manifest.

Den 14 april ska Geller tala i synagogan Great Neck i New York. Något som väckt protester.

"Vi värnar våra relationer och vår vänskap med det lokala muslimska samfundet" skriver rabbinerna i debattartikeln. "Våra samfund har brutit bröd tillsammans, studerat tillsammans. Vi har engagerat oss i sociala projekt tillsammans och våra barn har lärt av varandra."

Artikeln avlutas med en uppmaning till ledningen för synagogan i Great Neck att noga överväga sitt beslut att låta Geller tala och frågar sig själva "varför de ger en plattform till någon som har vigt sitt liv till att förtala andra amerikaner och olika abrahamitiska religioner."

Uppdatering 130411:

Synagogan i Great Neck har ställt in eventet med Pamela Geller. Ledningen hänvisar till att säkerheten inte kan garanteras på grund av medieexponeringen. De skriver att de inte vill utsätta sina församlingsmedlemmar för fara, trots "att det kan avleda uppmärksamheten från en potentiellt viktig röst i debatten".
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.