varmlandsgruppen

Den före detta sverigedemokraten Victoria Wärmler tågar från kungsträdgården mot riksdagen för att kräva regeringens avgång. (Foto Expo)

Räknade med tusen deltagare – blev ett 30-tal

Publicerad 2013-06-17

Utanför riksdagen samlades på söndagen ett 30-tal högerextremister för att kräva regeringens avgång. Initiativtagarna till manifestationen var Värmlandsgruppen. I fronten var representanter från Nationaldemokraterna och en före detta Sverigedemokrat.

Värmlandsgruppen leds av Victoria Wärmler, tidigare kommunpolitiker i Grums. Gruppen kallar sig politiskt obunden och menar att Sverige "havererat" och att det råder ett åsiktsförtyck i landet. Tidigare har gruppen bland annat startat en namninsamling för en folkomröstning om invandringen. Vid söndagens demonstration krävde de regeringens avgång.

Inför demonstrationen uppgav gruppen att ett tusental visat sitt intresse för att delta. Men bara ett 30-tal sympatisörer dök upp.

– Vi vet inte varför vi blivit så få. Vi hade hoppats att folk skulle gjort som de lovat och dykt upp. Det är klart vi är besvikna, säger Wärmler till Expo Idag.

Ledande företrädare för Nationaldemokraterna deltog dock på manifestationen. Nationaldemokraternas partisekreterare Jimmy Windeskog stod i fronten med en svensk flagga. Vice partiledaren Anders Ankartjärn var en av två som höll tal. Huvudtalare var Bibbi Andersson från Värmlandsgruppen.

Wärmler uppger att alla som ville fick hålla tal.

– Stöder nazister vår sak så är de välkomna, säger Wärmler.

Förutom företrädare från Nationaldemokraterna så deltog representanter från den antimuslimska organisationen Swedish Defence League.

Inför manifestationen intervjuades Wärmler av nazistiska Svenskarnas partis nättidning. Tidigare har hon samarbetat med Svenskarnas parti. Förra året närvarade Daniel Höglund, dåvarande partiledare för Svenskarnas parti vid en protest som Wärmler anordnat i Grums.

Även inför söndagens demonstration har Wärmler haft kontakt med Svenskarnas parti. Wärmler menar dock att samarbetet skar sig i slutskedet.

– Det blev väldigt ilskna för att de inte fick dela ut flygblad i gruppen, säger Wärmler.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA