Rasistiska slagord i ryskt upplopp

Publicerad 2013-10-14

Över 400 har gripits efter kravaller i stadsdelen Birjuljovo i Ryssland. Bland annat har ett köpcenter vandaliserats och man ropade rasistiska slagord.

En protest efter att en man knivhuggits till döds i torsdags ledde till att stora folkmassor samlades. Trots att ingen misstänks eller gripits för mordet har en nyinflyttad man från Kaukasus pekats ut som skyldig av demonstranter.

Söndagens protester började fredligt men urartade i våld. Under protesterna har slagord som "vit makt" och "Ryssland för ryssarna" skanderats och ett köpcenter attackerades i jakt på immigranter.

Polischefen Anatoliy Yakunin säger till BBC att det var extremister varav många var berusade, som låg bakom kravallerna.

Polisen har gripit 400 personer för störande av den allmänna ordningen, rapporterar BBC.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.