Rättegång mot Mangs inleds i hovrätten

Publicerad 2013-01-28
Rättegången mot Mangs inleds i hovrätten
TT: På måndagen inleds Mangsrättegången. Peter Mangs har tidigare dömts i tingsrätten till livstidsfängelse för två mord och fem mordförsök. Mangs försvar vill att han ska frias helt medan åklagaren vill att Mangs fälls på fler punkter. Rättegången väntas pågå i 18 dagar.

Berlusconi försvarade Mussolini
Dagens Nyheter. På en ceremoni på Förintelsens minnesdag försvarade Silvio Berlusconi den italienska diktatorn Benito Mussolini. Berlusconi sa att det var fel av Italien att följa nazisterna propå och införa judefientliga lagar men att Mussolini trots det, hade andra goda ledaregenskaper. Berlusconi hävdade även att det inte "är lätt att sätta sig in i den situation som den tidens beslutfattare levde under".

– Av allt att döma var det så att den tidens regering, av fruktan för att Tysklands makt skulle leda till en fullständig seger, föredrog att alliera sig med Hitlers Tyskland hellre än att ställa sig i opposition.

– Som en del av den alliansen fanns det propåer som inkluderade bekämpandet och utrotande av judar, sa Berlusconi, rapporterar Reuters.

Uttalande har väckt stark kritik i Italien. Det demokratiska partiets, PD:s talesperson kallade Berlusconis försök att ge en positiv bild av Mussolini för oacceptabelt. Vänsterns Antonio Ingroi kallade Berlusconi för en "skam för Italien".

Silvio Berlusconi backade senare från sina uttalanden och sa att han alltid "varit emot diktatorer" och beklagade att han inte varit tydlig nog.

Privatperson ansöker om enskilt åtal mot gruppledare i SD
SR: Sverigedemokraternas gruppledare i Bollnäs, Pär Norling, sa i augusti att han ville utvisa alla muslimer och förbjuda islam. Norling har även sagt att "muslimer inte fyller någon funktion i samhället". Sverigedemokraterna har uppgett att ett uteslutningsärende öppnats mot honom, men ännu har ingenting hänt. Nu har en privatperson ansökt enskilt åtal gällande hets mot folkgrupp mot honom. Tidigare har justitiekanslern utrett Norling, men friat honom.
Expo

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.