tony wiklander

Riksdagsledamoten Tony Wiklander (SD) ställs inför rätta efter att stämts för förtal av en partikollega. (Foto: Expo)

Rätten går vidare med ett förtalsmål mot SD-topp

Publicerad 2013-11-29

Helsingborgs tingsrätt har beslutat gå vidare med SD-politikern Jens Leanderssons stämning mot partikamraten och riksdagsledamoten Tony Wiklander och ytterligare en partikollega som anklagas för förtal. Det är ännu oklart när fallet tas upp i rätten.

För ett par veckor sedan lämnade Jens Leandersson, som har ett långt förflutet i Sverigedemokraterna och som sitter som regionråd för partiet i Skåne, in en stämningsansökan mot riksdagsledamoten Tony Wiklander (SD). Leandersson menar att han utsatts för förtal i en revisionsberättelse som Wiklander och ytterligare en partikamrat skrivit under.

Leandersson anklagades för att ha spridigt "giftigt skvaller", gett en partikollega en örfil och att han "närmast maniskt förföljer partimedlemmar."

Helsingborgs tingsrätt har beslutat att gå vidare med stämningsansökan efter att ha förhört sig med Leanderssons juridiska ombud Benjamin O J Boman, rapporterar Sydsvenskan.

Tingsrätten har tvekat på om målet inte ska behandlas som ett tryckfrihetsmål och hänvisar till att medierapporteringen gett påståendena om att Leandersson gett en partikamrat en örfil spridning.

Benjamin O J Boman avfärdar att det rör sig om ett tryckfrihetsmål. Han antyder även i en skrivning till tingsrätten att rätten åsidosatt sin objektivitet.

"Käranden ställer sig oförstående till att tingsrätten vid detta stadium ifrågasätter sådant som det bör åligga svaranden att efter stämningens utfärdande ifrågasätta".

Boman förtydligar dessutom att Jens Leandersson inte stämmer de som skrivit under revisionsberättelsen på grund av nyhetsartiklar utan för att Leandersson kränkts genom att revisionsberättelsen med påståendena om honom lagts ut på Sverigedemokraternas inloggningsskyddade webbplats.

Jens Leandersson är fortfarande formellt medlem i Sverigedemokraterna och representerar partiet som regionråd i Skåne. Leandersson har dock lagt upp en bild på sociala medier med sitt sönderklippta medlemskort och texten:

"Ett klipp som kommer att glädja hatarna".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA