tony wiklander

Riksdagsledamoten Tony Wiklander (SD) ställs inför rätta efter att stämts för förtal av en partikollega. (Foto: Expo)

Rätten går vidare med ett förtalsmål mot SD-topp

Publicerad 2013-11-29

Helsingborgs tingsrätt har beslutat gå vidare med SD-politikern Jens Leanderssons stämning mot partikamraten och riksdagsledamoten Tony Wiklander och ytterligare en partikollega som anklagas för förtal. Det är ännu oklart när fallet tas upp i rätten.

För ett par veckor sedan lämnade Jens Leandersson, som har ett långt förflutet i Sverigedemokraterna och som sitter som regionråd för partiet i Skåne, in en stämningsansökan mot riksdagsledamoten Tony Wiklander (SD). Leandersson menar att han utsatts för förtal i en revisionsberättelse som Wiklander och ytterligare en partikamrat skrivit under.

Leandersson anklagades för att ha spridigt "giftigt skvaller", gett en partikollega en örfil och att han "närmast maniskt förföljer partimedlemmar."

Helsingborgs tingsrätt har beslutat att gå vidare med stämningsansökan efter att ha förhört sig med Leanderssons juridiska ombud Benjamin O J Boman, rapporterar Sydsvenskan.

Tingsrätten har tvekat på om målet inte ska behandlas som ett tryckfrihetsmål och hänvisar till att medierapporteringen gett påståendena om att Leandersson gett en partikamrat en örfil spridning.

Benjamin O J Boman avfärdar att det rör sig om ett tryckfrihetsmål. Han antyder även i en skrivning till tingsrätten att rätten åsidosatt sin objektivitet.

"Käranden ställer sig oförstående till att tingsrätten vid detta stadium ifrågasätter sådant som det bör åligga svaranden att efter stämningens utfärdande ifrågasätta".

Boman förtydligar dessutom att Jens Leandersson inte stämmer de som skrivit under revisionsberättelsen på grund av nyhetsartiklar utan för att Leandersson kränkts genom att revisionsberättelsen med påståendena om honom lagts ut på Sverigedemokraternas inloggningsskyddade webbplats.

Jens Leandersson är fortfarande formellt medlem i Sverigedemokraterna och representerar partiet som regionråd i Skåne. Leandersson har dock lagt upp en bild på sociala medier med sitt sönderklippta medlemskort och texten:

"Ett klipp som kommer att glädja hatarna".
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA