Reagerade på hakkors – skallades

Publicerad 2013-06-14

En 26-årig nazist skallade en man som inte gillade hans halsband med hakkors. Han har nu dömts för misshandel. Mannen har tidigare dömts efter att misshandlat en 16-årig flicka.

Den 29 september 2012 var 26-åringen på en krog i Vetlanda. Han bar tydligt ett halsband med ett hakkors på. En gäst som blivit provocerad av hakkorset frågade 26-årigen om han var "dum i huvudet". 26-åringen svarade genom att skalla mannen.

" Att uppträda offentlig med ett hakkors är, förutom att det är olagligt, att betrakta som en provokation." skriver tingsrätten och menar att 26-årigen borde ha förväntat sig att andra skulle reagera på det. Han döms för misshandel till två månaders fängelse och ska även betala skadestånd på 6 000 kronor.

Mannen har dömts tidigare för misshandel. 2011 misshandlade han och hans dåvarande fru en 16-årig flicka som bett dem att sluta skrika nazistiska slagord på en buss.

26-åringen har varit aktiv inom den nazistiska rörelsen och varit med om att starta en lokalavdelning i Jönköping för det numera nedlagda Nordiska rikspartiet. På internet har mannen senare uppgett att han sympatiserar med Svenska motståndsrörelsen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA