Reagerade på hakkors – skallades

Publicerad 2013-06-14

En 26-årig nazist skallade en man som inte gillade hans halsband med hakkors. Han har nu dömts för misshandel. Mannen har tidigare dömts efter att misshandlat en 16-årig flicka.

Den 29 september 2012 var 26-åringen på en krog i Vetlanda. Han bar tydligt ett halsband med ett hakkors på. En gäst som blivit provocerad av hakkorset frågade 26-årigen om han var "dum i huvudet". 26-åringen svarade genom att skalla mannen.

" Att uppträda offentlig med ett hakkors är, förutom att det är olagligt, att betrakta som en provokation." skriver tingsrätten och menar att 26-årigen borde ha förväntat sig att andra skulle reagera på det. Han döms för misshandel till två månaders fängelse och ska även betala skadestånd på 6 000 kronor.

Mannen har dömts tidigare för misshandel. 2011 misshandlade han och hans dåvarande fru en 16-årig flicka som bett dem att sluta skrika nazistiska slagord på en buss.

26-åringen har varit aktiv inom den nazistiska rörelsen och varit med om att starta en lokalavdelning i Jönköping för det numera nedlagda Nordiska rikspartiet. På internet har mannen senare uppgett att han sympatiserar med Svenska motståndsrörelsen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA