Reagerade på hakkors – skallades

Publicerad 2013-06-14

En 26-årig nazist skallade en man som inte gillade hans halsband med hakkors. Han har nu dömts för misshandel. Mannen har tidigare dömts efter att misshandlat en 16-årig flicka.

Den 29 september 2012 var 26-åringen på en krog i Vetlanda. Han bar tydligt ett halsband med ett hakkors på. En gäst som blivit provocerad av hakkorset frågade 26-årigen om han var "dum i huvudet". 26-åringen svarade genom att skalla mannen.

" Att uppträda offentlig med ett hakkors är, förutom att det är olagligt, att betrakta som en provokation." skriver tingsrätten och menar att 26-årigen borde ha förväntat sig att andra skulle reagera på det. Han döms för misshandel till två månaders fängelse och ska även betala skadestånd på 6 000 kronor.

Mannen har dömts tidigare för misshandel. 2011 misshandlade han och hans dåvarande fru en 16-årig flicka som bett dem att sluta skrika nazistiska slagord på en buss.

26-åringen har varit aktiv inom den nazistiska rörelsen och varit med om att starta en lokalavdelning i Jönköping för det numera nedlagda Nordiska rikspartiet. På internet har mannen senare uppgett att han sympatiserar med Svenska motståndsrörelsen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.